Természetes szerek, módszerek – karácsony táján
- Részletek
- Készült: 2013. december 23. hétfő, 10:06
Mottó: A jókedvhez ugyanannyi energia kell, mint a rosszkedvhez, hát legyünk inkább vidámak
Az év végéhez közeledve beszéljünk az ünnepi ételek elkészítéséhez használt fűszerek, gyümölcsök és
magok hasznos tulajdonságairól.
Az ánizs, más néven bécsi kömény gyógyhatású illóolajokat tartalmaz, melyek gyomorerősítő hatásúak,
enyhítik a köhögést és – kismamák, figyelem - segítik a tejelválasztást. A kimerítő ünnepi étkezések után
javaslom, rágjanak el néhány szem ánizst, ezzel csökken a teltség- és puffadásérzésük.
Gyomrunkat illetően az ánizshoz hasonló a szegfűszeg, de ezen felül fontos tulajdonsága még a
fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása is. A fahéj szintén jó szolgálatot tesz nagy evésekkor, hiszen
serkenti a gyomornedvek elválasztását és így meggyorsítja az emésztést. De egy jó fahéjas tea segíthet
a meghűléses betegségeknél jelentkező alvási nehézségek esetén, a fahéj illóolajat pedig bedörzsölésre
használhatjuk fejfájáskor. A gyömbért, mellyel pl. a skandinávok és az angolok ízesítik karácsonyi
kekszeiket, már ősidők óta széles körben alkalmazzák gyógyításra. A friss gyömbér fejti ki a legjobb és
leggyorsabb hatást, így rosszullét, utazási betegség esetén egy friss vagy kandírozott szeletet elfogyasztva
hamarosan enyhülnek panaszaink. A meghűlés, köhögés tüneteinek kezelésére igyunk gyömbérteát
mézzel vagy gyömbérszirupot tetszőleges teába keverve. Ha rendszeresen fogyasztjuk a gyömbért, nagy
eséllyel megelőzhetjük a szívinfarktust. De külsőleg is alkalmazhatjuk izom- és ízületi fájdalmaink
enyhítésére borogatás, bedörzsölés vagy fürdő formában.
Tudták, hogy az aszalt gyümölcsök, különösen a sárgabarack, a szilva, a datolya és a füge igen gazdag
káliumban, gyümölcscukorban és rostokban? Ezeknek köszönhető, hogy nagyon hatásosak székrekedés
esetén. Fogyókúránál is jók az édesség utáni vágy illetve az éhség csökkentésére.
Hitték volna, hogy az elmaradhatatlan bejgli mák- és diótölteléke is nagyon egészséges? A dió és a
mogyoró – ásványianyag- és vitamintartalmuk mellett-- telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek fokozzák
a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. Úgynevezett jó koleszterint tartalmaznak, így védenek
a szívinfarktus és szélütés ellen. A mák igen gazdag B vitaminokban és ásványi anyagokban, elsősorban
káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban és foszforban. Olaja egyenértékű az olívaolajjal. Lassítja
az öregedési folyamatokat. Segíti a csontszövet épülését, normalizálja a vér koleszterinszintjét, növeli a
szellemi teljesítőképességet, alkalmazásával megelőzhető a trombózis és embólia.
Ugye milyen egészségesek ünnepi ételeink? De sajnos ez is csak akkor igaz, ha mértékletesek vagyunk!
Sz. J.