Természetes szerek, módszerek – karácsony táján

Nyomtatás

Mottó: A jókedvhez ugyanannyi energia kell, mint a rosszkedvhez, hát legyünk inkább vidámak

Az év végéhez közeledve beszéljünk az ünnepi ételek elkészítéséhez használt fűszerek, gyümölcsök és

magok hasznos tulajdonságairól.

 Az ánizs, más néven bécsi kömény gyógyhatású illóolajokat tartalmaz, melyek gyomorerősítő hatásúak,

enyhítik a köhögést és – kismamák, figyelem - segítik a tejelválasztást. A kimerítő ünnepi étkezések után

javaslom, rágjanak el néhány szem ánizst, ezzel csökken a teltség- és puffadásérzésük.

Gyomrunkat illetően az ánizshoz hasonló a szegfűszeg, de ezen felül fontos tulajdonsága még a

fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása is. A fahéj szintén jó szolgálatot tesz nagy evésekkor, hiszen

serkenti a gyomornedvek elválasztását és így meggyorsítja az emésztést. De egy jó fahéjas tea segíthet

a meghűléses betegségeknél jelentkező alvási nehézségek esetén, a fahéj illóolajat pedig bedörzsölésre

használhatjuk fejfájáskor. A gyömbért, mellyel pl. a skandinávok és az angolok ízesítik karácsonyi

kekszeiket, már ősidők óta széles körben alkalmazzák gyógyításra. A friss gyömbér fejti ki a legjobb és

leggyorsabb hatást, így rosszullét, utazási betegség esetén egy friss vagy kandírozott szeletet elfogyasztva

hamarosan enyhülnek panaszaink. A meghűlés, köhögés tüneteinek kezelésére igyunk gyömbérteát

mézzel vagy gyömbérszirupot tetszőleges teába keverve. Ha rendszeresen fogyasztjuk a gyömbért, nagy

eséllyel megelőzhetjük a szívinfarktust. De külsőleg is alkalmazhatjuk izom- és ízületi fájdalmaink

enyhítésére borogatás, bedörzsölés vagy fürdő formában.

 Tudták, hogy az aszalt gyümölcsök, különösen a sárgabarack, a szilva, a datolya és a füge igen gazdag

káliumban, gyümölcscukorban és rostokban? Ezeknek köszönhető, hogy nagyon hatásosak székrekedés

esetén. Fogyókúránál is jók az édesség utáni vágy illetve az éhség csökkentésére.

 Hitték volna, hogy az elmaradhatatlan bejgli mák- és diótölteléke is nagyon egészséges? A dió és a

mogyoró – ásványianyag- és vitamintartalmuk mellett-- telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek fokozzák

a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. Úgynevezett jó koleszterint tartalmaznak, így védenek

a szívinfarktus és szélütés ellen. A mák igen gazdag B vitaminokban és ásványi anyagokban, elsősorban

káliumban, kalciumban, vasban, magnéziumban és foszforban. Olaja egyenértékű az olívaolajjal. Lassítja

az öregedési folyamatokat. Segíti a csontszövet épülését, normalizálja a vér koleszterinszintjét, növeli a

szellemi teljesítőképességet, alkalmazásával megelőzhető a trombózis és embólia.

 Ugye milyen egészségesek ünnepi ételeink? De sajnos ez is csak akkor igaz, ha mértékletesek vagyunk!

Sz. J.

Decrease font size Default font size Increase font size