Pályázat helyi piacok kialakítására

Nyomtatás

A Pest megye területén lévő helyi piacok fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg 2 milliárd forint értékben önkormányzatok részére – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A támogatási kérelmeket augusztus 27-étől lehet beadni a Kormány Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának idei harmadik pályázati kiírására – tette hozzá az államtitkár.

A támogatás célja elsősorban piaci elárusítóhelyek létesítése, fejlesztése és a piaci infrastruktúra kiépítése, amelyre minimum 10, maximum 150 millió forintos támogatást igényelhetnek a főváros vonzáskörzetében fekvő Pest megyei települések és a 10 ezer főnél népesebb Pest megyei városok, amelyek a Vidékfejlesztési Program hasonló célú támogatására nem jogosultak.

Rákossy Balázs hangsúlyozta: A helyi termelők és élelmiszer kiskereskedők számára a helyben történő értékesítés feltételeinek megteremtése és javítása erősíti a helyi gazdaságot, élénkül a település kereskedelme, bővülnek a település szolgáltatásai, a településen élők kevesebb utazással, kényelmesebben, szebb környezetben juthatnak egészséges, jó minőségű élelmiszerhez. Az új vagy megújult piac a település egyik fontos közösségi terévé is válhat. A pályázat előtérbe helyezi a helyi termelők és a helyi termékek piacra jutását, ezzel támogatja és ösztönzi a rövid élelmiszer-ellátási láncokat is.

A jó minőségű helyi alapanyagok és helyi élelmiszertermékek így a kereskedelmi útvonalat lerövidítve, környezetkímélő módon jutnak el a termelőtől a fogyasztóig – tette hozzá az államtitkár.

A kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire, emlékeztetett az államtitkár. A hazai forrásból finanszírozott támogatási program ellensúlyozza, hogy a Közép-magyarországi régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat a 2014-2020 közötti időszakban.

A 2016-2021 között e célra a hazai költségvetésből rendelkezésre álló 80 milliárd forint támogatást a Pénzügyminisztérium pályázati rendszerben, Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítja a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a Pest megyei polgárok jólétének növeléséhez. – emlékeztetett Rákossy Balázs.

A pénzügyi tárca a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló támogatási programjának keretében további két önkormányzatoknak szóló pályázat közzétételét tervezi 2018 év nyarán, bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének valamint kerékpárutak létesítésének, felújításának, korszerűsítésének támogatása témájában.

A „Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén” című pályázati kiírásra a támogatási kérelmeket 2018. augusztus 27-én reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók ezen az oldalon.

 

Decrease font size Default font size Increase font size