Kímélje a pénztárcáját! Előzze meg a vízhálózat fagyásából adódó károkat!

Nyomtatás

Tisztelt Ügyfeleink!


Az elmúlt napok szélsőségesen hideg időjárása miatt diszpécser szolgálatunkhoz tömegesen érkeztek segélykérő hívások, mivel a háztartásokban egyszer csak nem folyik víz a csapból. A helyszínre érve kollégáink a legtöbbször azt tapasztalják, a felhasználók nem gondoskodtak a vízmérő és a belső ivóvízhálózat fagymentesítéséről, megfelelő védelméről, és ebből adódik a szolgáltatás elégtelensége. A vezetékben keletkező jégdugó először csak a vizet apasztja el, később a csőrendszerben is kárt okoz, ami vízelfolyáshoz, csőtöréshez vezethet. Ilyenkor sajnos sok esetben már nem lehet segíteni a vízmérőn sem, csak a készülék teljes cseréje oldja meg a gondot, amit pedig meg lehetett volna előzni. A télen is lakott ingatlanokon túl az éppen lakatlan házakban, üdülőkörzetekben további százas nagyságrendben lehetnek még fel nem fedezett fagyások, ahol folyamatos a vízelfolyás és az ebből adódó anyagi kár.

A vízmérők és a belső ivóvízhálózat fagy elleni védelme tehát nemcsak felhasználóink szerződéses kötelessége, de anyagi érdeke is. Néhány egyszerű lépéssel elkerülhetőek a csőtöréssel járó anyagi károk és az, hogy olyan vízfogyasztásért kelljen fizetni, amit nem is használtunk el.

Hogyan járjunk el a fagyveszély elhárítására?

  • A vízmérő készüléket érdemes meleg, jó szigetelést biztosító textíliával beborítani.
  • A vízakna felső nyílását valamilyen szigetelésre alkalmas anyaggal pl. hungarocellel fedhetjük be, mielőtt rázárjuk az akna fedőlapját.
  • Az akna fedőlapját kívülről is érdemes hőszigetelő anyaggal, hungarocellel letakarni, a havat pedig ne takarítsuk le róla, hiszen az is jó szigetelést biztosít.
  • Fontos, hogy a fagy elleni védekezésre használt anyagok, tárgyak ne akadályozzák a mérő készülék leolvashatóságát.
  • A vízmérő aknáját télen tanácsos havonta legalább egyszer ellenőrizni.
  • A vízmérő és a belső hálózat állapotát télen a nyaralókban, nem használt ingatlanokban is érdemes időről-időre ellenőrizni, hiszen a későn felfedezett fagyás a nem állandó lakosoknak is komoly károkat okozhat.

 

Ügyfeleinknek fontos tudniuk, hogy a fagyási károkból eredő kiszállások munkadíja, a fagyott vízmérők cseréjének költsége, és az ilyen okból elfolyt víz díja is a felhasználókat terheli. Fontos továbbá, hogy mivel társaságunk közszolgáltatási tevékenysége a szolgáltatási pontig terjed, azon túl, azaz a vízmérőt követően az ingatlanon belüli belső ivóvízhálózaton a csőtörés helyének megkeresése és a hiba elhárítása nem munkatársaink feladata. Ilyen esetekben külön szakember segítségét kell igénybe venni.

 

Fagykároktól mentes, szép telet kívánunk valamennyi ügyfelünknek!

Érd és Térsége Víziközmű Kft.

Decrease font size Default font size Increase font size