Forradalmi emlékek – első kézből

Nyomtatás

Néhány évvel ezelőtt magyar kutatók elkezdték kategorizálni az 1956-os forradalom és szabadságharc filmes és fotós emlékeit is, illetve azokat interaktív térképre kasírozni, hogy bárki – politikai hovatartozástól függetlenül – eredeti filmfelvételekkel és fotódokumentumokkal barangolhassa be 56 tájait, helyeit.

A kutatómunka még messze nem ért véget, mivel a legtöbb filmes emlékünk nem is magyar, hanem külföldi (brit, amerikai, francia, német stb.) tulajdonban van. Annak idején a legtöbb anyagot elkészíteni és kimenteni Magyarországról a külföldi híradóstábok tudták. 

Főként ilyen felvételekből áll össze a Magyaroktober.hu nevű interaktív térkép, amin utcáról utcára lehet követni a forradalmi eseményeit, az ott készült profi vagy amatőr felvételek alapján.

A kutatómunka azért is nehézkes, mert sokszor a külföldi archívumok sem pontosan tudják, hol és mikor készült egy-egy felvétel.

Az oldalra idén dunántúli archív felvételek kerültek fel, többek között Győr és Mosonmagyaróvár mozgóképes emlékei, ahol a Fox filmhíradója forgatott sokat, miután megalakult a Dunántúli Nemzeti Tanács, és a forradalmi tömeg vígan gyülekezik Győr főterén. A címlapképen éppen egy győri ÁVH-irodát kutatnak át katonák.

A térképen a számok azt jelzik, mennyi eredeti felvétel található az adott helyről (Budapestről van értelemszerűen a legtöbb), rájuk kattintva pedig végig lehet nézni az eredeti nyersanyagokat. Érdekes például megnézni, az ember lakhelyén, mi történt 60 évvel ezelőtt, mennyit változott az utcakép.

A 444.hu nyomán

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size