Cikkek

A Magyar Kardiológusok Társaságának felhívása a szívbetegekhez

Nyomtatás

A kardiológusok társasága azt kéri a krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőktől, hogy a koronavírus-járvány miatt a rutin kontrollvizsgálatok, receptírás miatt ne keressék fel a kórházat, rendelőintézetet.

A Magyar Kardiológusok Társasága a közleményében azt írta, az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy a vírusfertőzés elsősorban az idős és az idült megbetegedésben szenvedők esetében okoz súlyos, akár végzetes kimenetelű szövődményeket. Közéjük tartoznak a magas vérnyomásban, cukorbetegségben és különböző szívbetegségben – például koszorúér-betegségben, szívelégtelenségben, szívbillentyű-hibában, ritmuszavarokban – szenvedők. Mindebből következik, hogy a védekezés számukra kiemelten fontos, tehát az ismert higiénés szabályok mellett saját maguk minél hermetikusabb elkülönítése minden túlzás nélkül akár az életüket mentheti meg.

Az egészségügyi ellátók sürgősségi betegellátást végeznek, vagyis elhalasztanak minden fekvő- és járóbeteg-ellátást, ha az azonnali ellátás elmaradása nem jár a beteg életének veszélyeztetésével vagy maradandó egészségkárosodás kockázatával. Ezért arra kérik a szívbetegeket, hogy ha nincsen új panaszuk, akkor a rutinszerű kontrollvizsgálatok, javaslat és receptírás céljából ne keressék fel a kórházat vagy rendelőintézetet.

A gyógyszereik kiváltására lehetőleg fiatalabb és egészséges rokonaikat kérjék meg, erre most a különleges helyzetben lehetőség van.

A kardiológusok társasága azt kéri, a betegek egészségi állapotukkal kapcsolatban szükség esetén családorvosukkal, lehetőség szerint telefonon konzultáljanak. A sürgős esetek ellátásában ugyanakkor nincs változás, tehát heveny rosszullét, például nem szűnő mellkasi fájdalom, nehézlégzés, tudatzavar, eszméletvesztés, vérnyomáskiugrás esetén a betegek haladéktalanul hívják az Országos Mentőszolgálatot.

A közleményben kitérnek arra, hogy egymásnak ellentmondó információk jelentek meg – elsősorban a közösségi médiában – egyes szívbetegségben és magasvérnyomás-betegségben széles körben használt gyógyszerek, így az ACE-gátlók, illetve az ARB-k szedésének az új koronavírus-megbetegedéssel való esetleges összefüggéséről.

„Jelenleg egyértelmű és tudományosan megfelelően megalapozott adatok ezeket a feltevéseket nem támasztják alá, így több hazai és nemzetközi szervezettel összhangban azt kérjük, hogy a betegek folytassák a kezelést a számukra előírt gyógyszerekkel” – írták.

 

 

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size