Az időskorúakra leselkedő veszélyekről

Nyomtatás

Az időskorúak az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport; csalók, trükkös tolvajok, betörők, illetve árubemutatókhoz kapcsolódó termékértékesítés miatt válnak áldozattá legtöbbször – hívja fel a figyelmet a rendőrség az idősek világnapja, október elseje alkalmából.

Az időskorúak védekezési képessége azzal növelhető leginkább, ha az áldozattá válás reális kockázata számukra látható válik és egyben az elkerülés, megelőzés eszközeit, módszereit megismerhetik – olvasható a Police.hu-n.

A rendőrség az alábbi ajánlásokkal szeretné az áldozattá válás megelőzésére felhívni a figyelmet:

  • Alkalmi munkát ne adjon idegeneknek (favágás, hóseprés, kerti munkák)!
  • Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját, még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik!
  • Ne engedjen be házaló árusokat, gáz- vagy áramszolgáltató, segélyszervezet és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is!
  • Kérje igazolványukat! Tartsa kapun kívül őket! Amennyiben mégis úgy érzi, hogy elfogadná ajánlatukat, beszéljen meg velük másik időpontot, míg ellenőrizni tudja őket, illetve hozzátartozóit tudja értesíteni!
  • Egyedül ne tárgyaljon pénzügyeket idegennel! Ne vegye elő megtakarított pénzét idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Öntől!
  • Amennyiben rendelkezik mobil- vagy vezetékes telefonnal, éjszakára azt tartsa kézközelben, ismerje a rendőrség 112-es ingyenes segélyhívó számát, hogy szükség esetén bármikor tudjon segítséget kérni!

 

Decrease font size Default font size Increase font size