Tájékoztató a házi vízigényt kiszolgáló, legfeljebb 500 m3/év kapacitású, régen fúrt/ásott kút fennmaradási engedélyezéséről

Nyomtatás

Még az év végéig lehet bírság fizetése nélkül kérni a meglévő ásott vagy fúrt kutak fennmaradási engedélyét. Ha a kút a talajvízre lett telepítve, azaz nem történt meg a vízzáró réteg áttörése és a kútból kinyert víz mennyisége nem haladja meg az évi 500 m3-t, akkor a fennmaradási engedély iránti kérelmet a helyi jegyzőhöz kell benyújtani.

Kinek kell benyújtani fennmaradási engedély iránti kérelmet? Akinek a telkén olyan használatban lévő kút van, amelyet még korábban, engedély nélkül létesítettek. Akár a közelmúltban, akár évtizedekkel ezelőtt. De annak is fennmaradási engedélyt kell kérnie, aki a kutat vízjogi létesítési engedély birtokában készíttette, de megfeledkezett a vízjogi üzemeltetési engedély megkéréséről.

A kérelem mellékleteként műszaki dokumentációt is csatolni kell. Az ígérthez képest csaknem egy év késéssel kiadott miniszteri rendelet több könnyítést tartalmaz a régen létesített kutakra vonatkozóan. A kérelem benyújtását segítő nyomtatvány és a mellékletekről szóló tájékoztató letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.pusztazamor.hu) a letölthető űrlapok közül, és elérhető a Községházán is. A miniszteri rendelet különbséget tesz az ásott és a fúrt kutak között. Fontos könnyítés, hogy a régi kutak esetében nem szükséges tervezői végzettség, nem szükséges mérnöki kamarai tagsággal rendelkező tervező a kérelem benyújtásához.

Az ásott kutaknál elegendő a pontosan kitöltött kérelmet és azt lezáró nyilatkozatot a tulajdonosnak aláírnia. Mellékelni kell még a kútról és környezetéről készített fényképet is – ha a kút kizárólag háztartási vízigényt szolgál ki. Vagyis ha az innen nyert vizet öntözésre, esetleg mosásra, WC-öblítésre stb. használják, nincs más teendő. Ha a kút biztosítja a lakóház, a család ivóvizét is, akkor akkreditált laborban vízminőség-vizsgálatot is végeztetni kell és ennek eredményét is csatolni kell a kérelemhez.

Fúrt kutaknál több az elvárás. A kérelmet a tulajdonoson (kérelmezőn) kívül még kútfúrási jogosultsággal rendelkező szakembernek is alá kell írnia, és műszaki dokumentációt is kell a kérelemhez mellékelni, valamint csatolni kell a nyilatkozatot aláíró kútfúró képesítését igazoló irat másolatát is.

A legtöbb gondot az jelentheti, hogy a kérelemben meg kell jelölni a kút helyének koordinátáit is (vagy EOV, vagy földrajzi). Ezt az interneten a www.google.com segítségével lehet megtalálni. A kérelem kitöltését segítő tájékoztatóban találnak ehhez útmutatót, de az önkormányzat munkatársai is tudnak ebben segítséget nyújtani. 

Ha a kút nem a talajvízre, hanem rétegvízre lett telepítve, vagyis a vízzáró réteg is át lett fúrva, vagy a kiemelt víz mennyisége meghaladja az évi 500 m3-t, akkor a kérelmet nem a jegyző bírálja el, hanem az állami vízügyi hatóság.

Újonnan kutat létesíteni, fúrni csak előzetesen megszerzett vízjogi létesítési engedély birtokában lehet. A létesítési engedély iránti kérelemre és mellékleteire is a fenti szabályok vonatkoznak. Aki most engedély nélkül kezd neki a kútfúrásnak, az komoly összegű bírság kiszabásával számolhat. 

A felszín alatti vízkészlet egyre nagyobb kincs, az egyes tájegységek, de az egész ország érdeke annak felmérése és nyilvántartása, hogy ennek évente mekkora részét emelik ki a házi kutakból.

Ezért fontos, hogy minden korábban létesített, de jelenleg is használt kút rendelkezzen fennmaradási engedéllyel, az újonnan létesítettek pedig létesítési és üzemeltetési engedéllyel.

Dr. Újházi Miklós jegyző

Decrease font size Default font size Increase font size