Érdemes kérni az influenza elleni ingyenes védőoltást

Nyomtatás

A tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is térítésmentes mindenki számára az influenza elleni védőoltás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az országosan rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenzavakcina 49,1 százalékát, 638 451 adagot használták fel január 3-ig.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzafertőzés vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek – egészségi állapotuktól függetlenül –, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az NNK összesítése szerint a 3 év alatti kisgyermekek számára a rendelkezésre álló 4000 adag vakcinából 2539 adag fogyott el, amely közel 63,5 százalékos felhasználási arányt jelent.

Jelen járványügyi helyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt.  Ezért aki még nem tette meg, az éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével, amely a háziorvosoknál és az üzemorvosoknál elérhető.

Forrás: erdmost.hu

Decrease font size Default font size Increase font size