Oltási igazolvány váltja a védettségit

Nyomtatás

Oltási igazolvány váltja a védettségi igazolványt – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 13-i Kormányinfón. A fertőzésszám dinamikusan nő, ezért arra lehet számítani, hogy a következő napokban az új megbetegedések száma tovább növekszik majd. 

„Azt látjuk minden olyan országban, ahol már az omikron variáns határozza meg a járványt, a növekvő számból nem növekszik automatikusan a kórházban fekvők száma. Abban bízunk, hogy Magyarországon a járvány ötödik hulláma ezeket a feltételezéseket igazolni fogja" – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A kórházi kapacitásokat tekintve jól állunk: az ágyak 75 százaléka szabad, 25 százalékában koronavírusos beteget ápolnak. A januári oltási napok „nagyon sikeresek voltak, hiszen az első napokban 135 ezer oltás adtak be" – összegezte Gulyás.

Jön az oltási igazolvány

A védettségi igazolvány február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul. „Nem az átesettség jelent védettséget, hanem az oltás" – mondta Gulyás. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján minden ellenőrizhető lesz.

„Az az állampolgár lesz tehát védett, aki 3 oltással rendelkezik, illetve aki 2 oltást kapott már és a második 6 hónapon belül van.” A 18 év alattiaknál 2 oltás jelent teljes védettséget.

Akinek nincs védettségi igazolványa, az nem mehet 500 főnél nagyobb rendezvényekre – mondta Gulyás.

Negyedik oltás

Egy héten belül megjelenhet a negyedik oltásról szóló szabályozás, addig is orvosi konzultáció alapján bárki kérheti. „Egyelőre még nem tesszük kötelezővé a negyedik oltást”.

Csökken a karantén ideje

Az omikron korábbinál pozitívabb tulajdonsága, hogy gyorsabb lefolyású, ezért a karanténkötelezettség 7 napra csökken, 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni. Az iskolák felső tagozatainál bevált gyakorlat az alsó osztályokra is kiterjed. Ha egy osztályban megbetegedést regisztálnak, akkor az oltatlanok esetében 5 napra csökken a karanténkötelezettség.

Élelmiszerárstop

Októberben gyűrűzött be Magyarországra az élelmiszereket is súlyosan érintő infláció. A kormány azt reméli, hogy a 6 alapvető élelmiszer árának csökkentése segíti a magyar családokat. Ez várhatón 20 milliárd forintba kerül majd a kereskedőknek.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, a befagyasztott benzinárakhoz képest ebben az esetben is első körben 3 hónapig lesznek érvényben a kormány által meghatározott árak, februártól, ez természetesen meghosszabbítható. A csirkemell mellett a csirkefarhát árát is rögzíti a kormány. A termékek áfa-tartalmát azért nem csökkentették, mert az 5 százalékos kulcs további csökkentése nem sok változást hozott volna. A kormány becslése szerint az intézkedések két százalékkal csökkenthetik az inflációt.

Gulyás szerint, ha a kabinetnek ma kellene döntenie a benzinár befagyasztásának meghosszabbításáról, támogatnák, de csak február közepén lesz róla döntés.

Az élelmiszerárak befagyasztásának az inflációhoz van köze, nem a választásokhoz – fogalmazott a politikus, aki szerint megfontolandó, hogy a koronavírus-tesztek árát is korlátozni kéne, de eddig ezt nem vizsgálták.

Kedvező adatok

A tavalyi gazdasági adatok kapcsán Gulyás elmondta, a novemberi és decemberi adatok a vártnál jobbak voltak, a 2021-es növekedés vélhetően 6,5-7 százalék közötti tartományban lesz, amely a rendszerváltás óta nem látott növekedést jelenthet.

A Népszavazás kapcsán a miniszter elmondta, azzal, hogy a választásokkal egy időben lesz, a kormány közel 7 milliárd forintot spórol meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a leégett szentesi városi sportcsarnok újjáépítésére elegendő forrást biztosít majd a kormány, valamint bejelentette azt is, hogy az 5 ezernél kevesebb lakosú települések polgármestereinek számára illetményemelést és költségtérítést biztosítanak.

Forrás: napi.hu

 

 

Decrease font size Default font size Increase font size