Február 15-től jön az oltási igazolvány

Nyomtatás

Szigorít a kormány, a védettségi igazolványok helyett a jövőben oltási igazolványhoz kötik a járványügyi korlátozásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy korlátlan ideig csak a harmadik oltással rendelkezőket tekintik védettnek, azok, akik eddig csak két dózist adattak be hat hónapig tekintettek védettnek. Számos korlátozást eredményezhet ez.

A kormány már korábban bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, az erről szóló kormányrendelet pedig meg is jelent a Magyar Közlönyben – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Mostantól kezdve csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk – így jogilag csak azokat tekintik védettnek –, akik oltottak. Tehát a jövőben oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

Viszont egyelőre a jogszabály szerint a megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Van egy pontosítás a korábbi tájékoztatáshoz képest, ami az egydózisú Janssennel oltottakat érinti: az ő esetükben szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

Viszont a 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Forrás: napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size