Segítőtársaink, a fecskék

Nyomtatás

Tavaly októberben alakult meg a Zöld Zámor Természet- és Környezetvédő Egyesület. A civil szervezet a tervei szerint a környezettudatos szemlélet kialakításának ösztönzésére előadásokat, programokat szervez, ismeretterjesztő cikkeket, tanulmányokat oszt meg. Az alábbi írás – melynek szerzője az egyesület egyik tagja – a fecskeállományról szól, mely az elmúlt két évtizedben megfeleződött.

Sajnos az elmúlt két évtizedben megfeleződött a fecskeállomány. Ennek több oka is van pl. az élőhelyek átalakítása, a táplálék csökkenése, a háztáji állattartás megszűnése, a túlzott növényvédőszer-használat, a szúnyogirtás és a fészkek leverése.

A klímaváltozással egyre több kártevő és betegséget terjesztő rovar- és szúnyogfaj jelenik meg hazánkban is. Ezek elpusztításában segítenek nekünk a fecskék (és a denevérek), akik a költési időszakban egyedenként és naponta 1 kg-ot esznek meg belőlük. Nem kell kémiai szerekkel mérgeznünk környezetünket, elég, ha megteremtjük az ideális fészkelési körülményeket számukra.

Mit tehetünk, hogy egyre több fecske költözzön az ereszeink alá? Először is örüljünk, ha van már fecskefészek a házunkon. A már meglévő mellé felszerelhetünk mű fecskefészkeket és alájuk fecskepelenkát, ami segít megvédeni a ház tisztaságát. A fecskék akkor is szívesen beköltöznek az általunk felrakott műfészkekbe, ha még nincs ott másik fészek, de ebben az esetben fontos, hogy a közelben legyen lakott istálló és sárgyűjtőhely. Amennyiben sem istálló, sem meglévő fészek nincs a közelben, akkor 10-20 db (vagy még több) mesterséges fészek telepítésével tudjuk odavonzani a fecskéket.

Sárgyűjtőhelyet könnyen kialakíthatunk saját kertünkben is. Ezt nem csak a fecskék látogatják szívesen, hanem a lepkék és más beporzó rovarok is. Ássunk ki egy kis pocsolyának való területet, majd fóliával béleljük ki, szórjuk vissza a földet és locsoljuk be. Egyszerűbben is megoldhatjuk egy nagyobb virágalátét segítségével: tegyünk bele nagyobb rögöktől, ágaktól, kavicsoktól mentes agyagos földet és jól öntözzük be. Nagyon fontos, hogy tartsuk folyamatosan vizesen a sarat, semmiképp ne hagyjuk kiszáradni.

A fecskék veszélyeztetettsége ellenére, sajnos, még mindig előfordulnak fecskefészek-leverések. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez tilos. Amennyiben épületfelújítás miatt kénytelenek vagyunk eltávolítani egy fészket, akkor is minden esetben engedélyt kell kérnünk a Megyei Kormányhivatal Természet- és Környezetvédő Főosztályától, és csak a tőlük kapott engedély birtokában távolíthatjuk el azt, költési időn kívül (novembertől márciusig). Ha fészekleverést észlelünk, mindenképp készítsünk fotókat és csatoljuk a bejelentéshez, amit szintén a fent említett hatósághoz címezzünk.

A mű fecskefészkeket és fecskepelenkákat a Madártani Egyesülettől lehet rendelni, de mi is szívesen segítünk beszerezni, hogy ezzel is hozzájáruljunk a helyi füsti- és molnárfecske-állomány növeléséhez.

Kérésünk, hogy jelezzék felénk, ha van fészek az ereszük alatt. Köszönjük.

 

Rátay Csilla

Zöld Zámor Természet-és Környezetvédő Egyesület

Decrease font size Default font size Increase font size