Kezdődik a 29. Summerfest

Nyomtatás

Augusztus 12-én ünnepélyes megnyitóval indul a 29. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Összművészeti Fesztivál (augusztus 12–21.).

A Magyar Kincsestár elnevezésű programon ugyan immár harmadik éve nem vesznek részt külföldiek, ám a legkiválóbb hazai előadók, énekesek, táncosok az ország minden szegletéből és minden generációjából azon lesznek, hogy gyönyörű perceket és felejthetetlen élményeket szerezzenek a nézőknek.

Az idei Summerfest mottóját Márai Sándortól kölcsönözték a szervezők: „Csak azt fogjuk megőrizni, amit szeretünk. Azt fogjuk szeretni, amit megértünk. Azt fogjuk érteni, amit megértetnek velünk!"

A fesztivál központi gondolata az emberi lét egyik legszebb eseményéhez, a menyegzőhöz, az esküvőhöz, a családi élet kezdetéhez kötődik. A Menyegző –Ásó, kapa, nagyharang; Menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás nem csak a Summerfest esetében, hanem országosan is egyedülálló produkció. Az ötlet Százhalombattán született: Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház együttes és művészeti igazgatója ötlete alapján indult el a megvalósítás. Magyarország legjobb együtteseit szólították meg: a Csokonai- díjas Forrás Néptáncegyüttes Független Színházat, a többszörös Ki mit tud?-győztes Nyírség Táncegyüttest, a Príma Primissima díjas Jászság Népi Együttest, a Debreceni Népi Együttest, a Bartina Néptáncegyüttest Szekszárdról és az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttest. Mintegy 200 felnőtt táncos és közel 100 gyermek táncos lép fel ebben a páratlan műben.

Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg. A fesztivál programjaiban a Cimbaliband, a Kalyi Jag, a Rézeleje zenekar mint szárvendégek lépnek fel. Érdekes színfolt lesz az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza. Fellépnek a hazai hivatásos társulatok legjobbjai: a Magyar Állami Népi Együttes, A Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett is.

A fesztivál kiemelt díszvendége Kárpátalja. Százhalombattán új program indult útjára 2018-ban, amelynek célja, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítsa a figyelmet, és élő kapcsolat alakuljon ki a kárpátaljai és az anyaországi magyarok között. Az idei évben is népzenészek, néptáncosok érkeznek a fesztiválra. A Petőfi-évhez kapcsolódva vendég lesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház a Helység kalapácsa előadással.

A családi és gyermekprogramok idén a hungarikumokra épülnek: a gyermekek találkozhatnak busókkal, komondorokkal, a sólymokkal. Eljönnek a kalocsai pingáló asszonyok is. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és a Bahorka Társulat várja a kicsiket.

A kiállítások az ünnephez kapcsolódnak: Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítása és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítása kápráztatja el a látogatókat. Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban és annak külső helyszínein, a Szent István téren rendezik meg.

Részletes programok, információ:

 http://www.summerfestbatta.hu

https://www.facebook.com/summerfestfolklorefestival

Forrás: midio.hu

Decrease font size Default font size Increase font size