Eltörölték a négyzetméterkorlátot

Nyomtatás

Mostantól már a 300 négyzetméternél nagyobb családi ház építésére is az egyszerű eljárás vonatkozik.

A jövőben 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megépíthetőek egyszerű bejelentéssel – az erről szóló jogszabály-módosítást még februárban terjesztette be Lázár János miniszter, a Magyar Közlönyben pedig most jelent meg a szabályozás, és április 27-én már életbe is lépett.

A gyakorlatban a módosítás azt jelenti, hogy akik saját lakhatásuk megoldása érdekében építkeznek, azok mostantól 300 négyzetméternél nagyobb ház építésében is gondolkodhatnak. (300 négyzetméterig eddig is az egyszerű eljárás volt érvényben.)

Az új rendelkezés bevezetését a kormány azzal indokolta, hogy a lépéssel a bővítés területén érhető el jelentősebb eredmény. A korábbi szabály szerint ugyanis egy 300 négyzetméter feletti lakóházban, ahol jellemzően több lakás van, nem végezhető bővítés egyszerű bejelentéssel akkor sem, ha az adott magánszemély tulajdonában lévő lakás 300 négyzetméter alatt van. Az új rendelkezésekkel ez megváltozik, így megnyílik az út az ilyen lakások egyszerű bejelentéssel történő bővítésére is. Az építkezési szabályok enyhítése egy felszálló ágban lévő piacnak adhat további muníciót. 

Forrás: napi.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size