A „visszahívott” fagyasztott zöldségek listája

Nyomtatás

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb élelmiszerbiztonsági ügyében intézkedik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.  Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös gyors járványjelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették. Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem érkezett jelentés, de úgy tudni, hogy Európában 47 megbetegedés és 9 haláleset hozható összefüggésbe a lisztéria-szennyezéssel.

Egyre több üzlethálózat teszi közzé, hogy mely termékek érintettek a visszahívásban a saját portfóliójukból, ezért érdemes eszerint végignézni a mélyhűtő tartalmát és száműzni a kockázatot jelentő fagyasztott zöldségeket. Néhány áruház nem jelezte még, hogy érintett-e a termékük, ezért mindenki alaposan nézze át a mirelit zöldségeit otthon, és ha azt látja, hogy a Greenyard Hungary bajai üzeme érintett, akkor inkább ne fogyassza el.

Aldi

A 2018. 06. 06 és a 2020. 12.12 közötti lejáratú, különböző kiszerelésű Gartengold termékek érintettek. Ezeket az üzlethálózat le is vette a polcairól, de arra kérik a vásárlóikat, hogy az érintett megvásárolt termékeket azonnal vigyék vissza az áruházakba, a vételárat pedig blokk hiányában is visszatérítik.

Auchan

Az Auchan közleménye szerint 1 kg kiszerelésű gyorsfagyasztott, Icepress Kft által forgalmazott zöldborsót kell haladéktalanul visszavinni valamelyik üzletbe, illetve a Maresi által forgalmazott Iglo zöldségek is érintettek lehetnek, ezért ezeket is visszahívták a boltokból. Érdemes megjegyezni, hogy utóbbi esetben az azonnali termékvisszahívás nem csak a zöldborsót érinti, hanem a brokkolit, vajbabot, parajt, zöldségkeverékeket, csemegekukoricát és még rengeteg terméket, ezért érdemes nagyon alaposan áttanulmányozni ezt a listát, ami ráadásul nem csak az Auchanban vásárolt Iglo termékekre igaz.

Metro

Éttermesek is figyeljenek nagyon, mert a Metroban beszerezhető, nagy tételben megvásárolt fagyasztott zöldségeket is érinti a botrány. A felsorolt tételek közül azokat vigyék vissza haladéktalanul az áruházba, ahol a gyártási idő 2016. augusztus 13. és 2018. június 20. közötti, amely megtalálható a termék csomagolásán a „PROD” betűk után. A felsorolásban csemegekukorica, mexikói zöldségkeverék és country zöldségkeverék is érintett. Az áruház arra kéri a vásárlókat, hogy a megvásárolt árut szállítsák vissza, a vételárat természetesen ők is visszaadják.

Penny Market

A Penny Marketből a Jégkert / Felco márkájú mélyfagyasztott zöldségeket hívták vissza, ez a gyalult töktől elkezdve a zöldborsó, vegyes zöldségleves, fejtett bab, sóskakrém, és még számtalan gyorsfagyasztott élelmiszert érint, a pontos lista innen érhető el. A felsorolt termékek vételárát bármelyik üzletben, blokk nélkül is visszatérítik.

Spar

Szintén blokk nélkül, szintén bármelyik Spar áruházba vissza lehet vinni azokat a termékeket, amiket elővigyázatossági okokból visszahívott a Spar. Náluk a sajátmárkás termékek nem, csak az Iglo mirelit zöldségek szerepelnek a listán, illetve a Jász-Tész Kft 1 kg-os kiszerelésű franciasaláta és mexikói mix.

Tesco

Sajátmárkás Tesco fagyasztott zöldségek is érintettek az ügyben, itt is mindenképpen érdemes áttanulmányozni a listát, mert nem csak borsó és kukorica, de zöldbab, sárgarépa, zöldségkeverékek, borsó, paraj és még magozott meg is érintett. Az eljárás ugyanaz, vagyis ha valaki otthon ilyet talál a fagyasztóban, azt ne fogyassza el meg, hanem vigye vissza a boltba, ahol blokk hiányában is visszatérítik a teljes vételárat.

Forrás: NÉBIH

 

Decrease font size Default font size Increase font size