Változások április 1-jétől

Nyomtatás

Meglepően sok jogszabály változik 2019. április elsejével. Így többek közt rövidülnek a kórházi várólisták, drágul a közjegyző, az autósoknak új forgalmi rendet kell megtanulni az M0-s autóúton, miközben biztonságosabban lehet majd sztrádamatricát vásárolni.

Április elsejétől komoly változás jön a kórházakban: élesíti az új várólista regisztráló-elszámoló rendszerét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Az új rendszerben hibajelzést kap az orvos, ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének.

Az Országos Mentőszolgálatnál szolgálatba állnak az új mentőhelikopterek, amelyek éjszakai mentésre is alkalmasak. A szolgálat összesen kilenc ilyen géppel rendelkezik majd, az első három érkezik meg.

Eredetileg 2018. októbertől akarták emelni a közjegyzői díjakat, ez csúszott 2019. januárra, majd újabb halasztás után április elejével tényleg nőnek a tarifák. Így például emelkedik a munkadíj fix összege: 200 millió forint ügyértékig minden sáv esetén egységesen 4500 forinttal. A jogszabály szerint az egy óráért felszámítandó munkadíj 1500 forintról 5500 forintra emelkedik, a jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja minden megkezdett óráért 3000 forintról 8250 forintra nő.

Új forgalmi rend lép életbe az M0-s autóúton áprilistól, mivel megkezdődik az autóút déli szektorának felújítása. A déli szektor az 1-es főút és az M5-ös sztráda között húzódik. A felújítás az 1-es főút felé vezető oldalt érinti majd a 17. és a 23. kilométerszelvényben. 

Biztonságosabban lehet majd sztrádamatricát vásárolni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ugyanis kétszintű ügyfélhitelesítést vezet be a weboldalain végzett bankkártyás vásárlások esetében április elsejétől. A kétszintű ügyfélhitelesítés mindössze pár másodperccel hosszabbítja meg az internetes vásárlás idejét. A bank minden egyes tranzakció esetén megerősítő kódot küld az érintett bankkártyához tartozó, a kártyakibocsátó banknál megadott telefonszámra.

Korábbi hírek szerint akár már áprilisban elindulhat Magyarországon is a McDonald's házhozszállítási programja. A világ számos országában létezik McDelivery, vagyis rendelhetők a gyorsétteremlánc termékei.

Ezentúl a szülők online is intézhetik a gyerekük általános iskolai beiratkozását. A Klebelsberg Központ bejelentése szerint az online jelentkezést követően az intézményben már csak a szükséges igazolásokat és a lakcímkártyát kell bemutatni, ami gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az adminisztrációt. A fejlesztés későbbi szakaszában az ügyfélkapun keresztül történő ügyintézés is lehetővé válik. Emellett elektronikussá válik további számos, általános és középiskolai tanulmányi ügy kezelése is.

A repülőtéren gyorsul a repülőtéri biztonsági ellenőrzés, miután tizenöt utasbiztonsági csatorna üzemel és hamarosan elkészül a tizenhatodik is 2. terminálon. A Budapest Airport Zrt. bejelentése szerint áprilistól kijelzők mutatják majd a számított várakozási időt, és jelzések segítik az utasokat, ha a sorban állási idő rövidebb lehet a másik oldalon.

A napi.hu nyomán

Decrease font size Default font size Increase font size