Számos adó megszüntetését tervezik

Nyomtatás

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma – nyilatkozta Izer Norbert adóügyi államtitkár.

Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el.

Tavaly öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, mivel a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be.

A tervek szerint 2020-ban pedig újabb négynek mondanának búcsút, mivel egy teherré olvad össze a tízszázalékos nyugdíjjárulék, a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a háromszázalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a másfél százalékos munkaerőpiaci járulék, továbbá megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva).

Ez azt is jelenti, hogy 2021-ben újabb 10-11 adónem szűnhet meg.

A gazdasági szereplők bürokratikus terheit érdemben mérsékli majd, hogy 2021-től a vállalkozások legtöbb bevallását is az adóhivatal készíti el. A folyamat már elindult, hiszen idén minden hónapban jövedéki adóbevallási tervezetet küld a hatóság az érintett cégeknek.

Forrás: Magyar Nemzet

Decrease font size Default font size Increase font size