Változások szeptember 1-jétől

Nyomtatás

A felsőoktatást szeptember első napjától az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyett a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítja majd. Mivel az átalakításhoz – idő hiányában – nem született törvény, az új helyzetet egy friss kormányrendelet rendezte.

A fogyasztóvédelmi törvény 2019. szeptember elsejétől hatályos módosítása értelmében ezentúl a fogyasztók és a vállalkozók már nem a Budapesti Békéltető Testülethez, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tudnak fordulni bármilyen, az online vitarendezéssel kapcsolatos segítségnyújtásért és tájékoztatásért.

Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státus iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát, és egyelőre nem érinti változás azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt. Szeptembertől viszont az Oktatási Hivatal kezébe kerül a döntés, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felülvizsgálnak.

Néhány nap múlva véget ér egy hosszú korszak: augusztus végéig lehet csak beváltani a Bartók Bélával díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket. Ezeket még 1999-ben vonták be, de szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket. Azért lesz ez egy korszak vége, mert ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész. Mindkét bankó az átváltási határideje lejáratát követően értékét veszti.

Forrás: napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size