Érkezik az utazási utalvány

Nyomtatás

Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától – ezek közül hamarosan érkezik a kedvezményes utazásra jogosító utazási utalvány.

A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága (Nyufig) a nyugdíjasoknak először januárban kiküldi a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegről. A levél tartalmazza továbbá az ellátás 2020-as emelésének mértékét és összegét, a folyósított ellátás típusát és emelt összegét.

Ezt a levelet követi a kedvezményes utazásra jogosító utazási utalvány megküldése. A közforgalmú személyszállításban ugyanis a 65 év felettiek teljes utazási kedvezménnyel vehetnek részt, azaz díjmentesen, személyi okmányuk bemutatásával. A 65 év alatti, nyugdíjban és más meghatározott ellátásban részesülők pedig éves utazási utalvány alapján jogosultak meghatározott mértékű utazási kedvezményre.

Az Ellátottak utazási utalványa nevű dokumentum segítségével az érintettek évente 16 alkalommal ötven százalékos, 2 alkalommal pedig kilencven százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven történő utazáshoz. Továbbá két 50 százalékos kedvezmény összevonásával a 90 százalékos magasabb kedvezmény is igénybe vehető.

Az utalvány évente március folyamán, legkésőbb március 31-ig postai úton, átvételi elismervényes küldeményként küldi meg a jogosultaknak a Nyufig.

Fontos ügyelni a kedvezményes utazási igazolványra, annak ugyanis a pótlása csak meghatározott esetben lehetséges.

Forrás: napi.hu

Decrease font size Default font size Increase font size