Vigyázat, aktivizálódnak a csalók!

Nyomtatás

A Magyar Nemzeti Bank arra figyelmeztet, hogy egyre több „pénzügyi guru” kínál „kockázatmentes”, gyors és magas hozamot vagy azonnali, munka nélküli passzív jövedelmet, kihasználva az embereknek a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetét, a munkanélküliségtől való félelmét.

A válság felé tartó gazdaság és a karantén jó terepet biztosít a zavarosban halászóknak. 2020 első negyedévében az MNB négy új piacfelügyeleti eljárást indított. Emellett 973 millió forintnyi büntetést szabott ki korábban megkezdett ügyekben. A jogosulatlan pénzügyi és befektetési szolgáltatók burjánzását az is jelzi, hogy öt természetes személyt is megbüntettek hasonló, jogosulatlan tevékenységek miatt.

Az ügyben kiadott közleményében az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a gyors, nagyon magas és kockázatmentes hozamot ígérő pénzügyi guruk, az azonnali, munka nélküli passzív jövedelemmel kecsegtető csalók különösen veszélyesek mostanában. Aktívabbakká válhatnak a piramisjátékok szervezői, a készpénzes ügyletek mögé bújó, a tőzsde titkának átadását ígérő csalók is.

„Az interneten megjelenő, egzotikus országokban bejegyzett jogosulatlan szolgáltatók által ajánlott extrém magas hozamok rövid távon, kockázat nélkül (pl. tőke- és hozamgaranciával) a mai piaci környezetben nem reálisak”– írja a közlemény. Annak sem szabad bedőlni, ha az illegális befektetési szolgáltatást oktatásnak álcázzák. Ezek a szolgáltatók rendszerint addig fizetnek, amíg a piramisjátékba új emberek szállnak be. És mivel működésük nem legális, így a nekik elutalt pénzeket semmilyen betétbiztosítás nem védi. Azaz, ha a piramisjáték bedől, a guru eltűnik, akkor a pénz is elvész.

A jegybank oldalán elérhető a legális piaci szolgáltatók listája. Befektetés előtt ezt érdemes átnézni.

 

Decrease font size Default font size Increase font size