Vigyázzunk a négylábúakra a hőségben

Nyomtatás

Autóban nem hagyunk se kutyát, se macskát nyáron a nagy melegben, még akkor sem, ha résnyire le van húzva az ablak, de a nagy hőségben még számos más dologra is oda kell figyelni, hogy elkerülje négylábú kedvencünk a hőgutát.

A hőguta egy ördögi kör, egy önmagát súlyosbító folyamat – figyelmeztet az állatorvos. A kutya és macska izzadságmirigyek hiányában izzadni nem képes, ezért testhőmérsékletének csökkentését csak lihegéssel tudja megoldani. Egy bizonyos hőmérséklet felett a lihegéssel leadott hő már nem kompenzálja a túlhevülést a fokozott légzéssel, lihegéssel egyidejűleg viszont felgyorsulnak az oxidációs anyagcsere-folyamatok, ami további hőtermeléssel jár. Az agy és a tüdő szöveteiben kialakulnak ödémák, hányás, hasmenés, folyadék és elektrolitveszteség jelentkezik, amelyek a vérkeringés összeomlásához és sokkos állapot kialakulásához vezethetnek.

Minden élő szervezet ki van téve a hőguta veszélyének, azonban a tapasztalat az mutatja, hogy elsősorban a nagytestű, hosszú szőrű, idősebb kutyáknál fordul elő gyakrabban. Hajlamosít rá az előrehaladott életkor, fennálló idült betegség (elsősorban szív- és keringési) és a túltápláltság. Sőt, a nem ehhez az éghajlathoz szokott fajták, például a bernáthegyi, újfundlandi, golden retriever, a rövid arckoponyájú fajták, boxerek, mopszok, bulldogok is jobban ki vannak téve annak a veszélynek, hogy szervezetük túlmelegedjen, de persze nem csak a felsorolt fajtákra kell odafigyelni. Sok esetben, a nagy melegben való mozgás, futás, kutyás sportok űzése okozza a bajt, néha elképesztően rövid idő alatt. Máskor az, ha víz és árnyék nélkül hagyjuk magára a kutyánkat, ne adj'isten a kocsiba zárjuk be, ami – még félig lehúzott ablakkal is – villámgyorsan szaunává válik számára.

NÉHÁNY TANÁCS, A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL:
Nyári melegben mindig legyen kedvencünk előtt ivóvíz, naponta lehetőleg többször cserélve, és mindenképpen legyen árnyék, hűvösebb hely ahová behúzódhat.
A legmelegebb napszakban ne vigyük sétálni, és kutyás sportokat se űzzünk vele. Figyeljünk a gyerekeinkre is, ne játsszanak, labdázzanak, kergetőzzenek a kutyával, végzetes lehet.
Sétához, túrához vigyünk magunkkal vizet, olyan mennyiségben, ami nem csak itatásra, de szükség esetén kedvencünk lehűtésére is elegendő. Jó szolgálatot tehet egy szobanövények permetezésére szánt kézi spriccelő alkalmatosság. Csak olyan járdán, aszfalton sétáltassuk kedvencünket, amin mi is végigmennénk mezítláb, hiszen nyári kánikulában az aszfalt 60-70 0C hőmérsékletű is lehet.
Otthonra, vagy utazáshoz célszerű beszerezni (állatfelszerelés boltokban kapható) hűtőtakarót vagy matracot. Ne gondoljon senki bonyolult, elektromos valamire. Ezek anyaguknál fogva néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletűek a környezetnél, nagyban segítik a hőelvezetést és jó komfortérzetet biztosítanak a nyári kánikulában, akár a lakásban, akár a kutyaház padozatán alkalmazzuk.

TÜNETEK, ELSŐ JELEK:
Ezek között lehet eleinte a szapora légvétel, zihálás, nagyfokú nyugtalanság és a zavart tekintet. A kutya nem találja helyét, nyála csorog, vagy éppen elfekszik és egyfolytában fújtat, nyelve kilóg. Ha már eszméletvesztés, tudatzavar, görcsök jelentkeznek, orrán és/vagy száján habos váladék ürül, akkor nagy a baj. A kutyák testhőmérséklete 38,5-39,0 °C körül van, végbélben mérve. 39,5°C-ig hőemelkedésről, felette lázról, 42°C fok felett pedig túlhevülésről, hőgutáról beszélünk. Ha eléri a 44°C-ot akkor már visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be.

ELSŐSEGÉLY:
Rendkívül fontos, hogy időben cselekedjünk! Amint a fent leírt tüneteket tapasztaljuk, azonnal hívjuk az állatorvost, és haladéktalanul lássunk neki az életmentésnek! Először is vigyük kedvencünket hűvösebb, árnyékos helyre, és ha van otthon digitális hőmérőnk, mérjük meg hőmérsékletét a végbelén keresztül Ha magas a mért hőmérséklet, akkor azonnal le kell hűtenünk a túlhevült állatot. Hideg vizes lemosás, fürdetés, jeges, nedves lepedővel való letakarás jó megoldás a testhőmérséklet azonnali és gyors csökkentésére, és a további felmelegedés megelőzésére.

Forrás: erdmost.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size