Lejár a régi bankjegyekre vonatkozó határidő

Nyomtatás

Több mint 19 milliárd forint értékben vannak még régi kétezer és ötezer forintos bankjegyek a piacon, ezeket július végéig lehet becserélni a postákon vagy bankfiókokban. Később már csak a Magyar Nemzeti Bank ad helyettük újat.

Lejár az egyik régi bankjegyekre vonatkozó határidő. A 2017 márciusa előtt kibocsátott kétezer és ötezer forintos bankjegyeket ugyanis július végéig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban újakra, utána csak az MNB teszi meg ugyanezt 2037. július végéig.

Több millió 2000 és 5000 forintos bankjegy van még a "pénztárcákban"

A jegybank a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) kérdésére közölte:

  • a régi 2000 forintos bankjegyből még 3,9 millió darab,
  • a régi 5000 forintos bankjegyből pedig 2,3 millió darab nem érkezett vissza a jegybankba a 2017. július végi bevonás óta eltelt idő alatt.

Ez azt jelenti, hogy 19,3 milliárd forint értékben van még ilyen bankjegy a "piacon". Ez egy elméleti mennyiség, ugyanis az MNB-nek arról nincs pontos adata, hány darab bankjegy semmisült meg, veszett el örökre vagy maradt külföldieknél, akik nem foglalkoznak a visszaváltással.

Ha valaki július vége után talál rá régi kétezresre vagy ötezresre, akkor ezeket többféleképpen visszacserélheti a jegybank segítségével. Az egyik megoldás, hogy beviszi az MNB Budapest, V. kerület, Kiss Ernő utca 1. szám alatt található pénztárába, amelynek nyitvatartási ideje itt érhető el. A másik verzió, hogy a szóban forgó régi kétezreseket vagy ötezreseket az érintettek értéklevélben elküldik az MNB-nek. Ha a beküldött bankjegyek megfelelő állapotban vannak, azaz cserélhetőek, akkor az MNB postai úton vagy átutalással kifizeti az adott összeget

Mivel a 2014-ben indult bankjegycsere keretében az új forintbankjegyek eltérő időpontban jelentek meg, ezért a bevonási, a bankban és postán vagy az MNB-ben történő cserére vonatkozó határidők is különböznek.

  • A régi (2015 előtt kibocsátott) húszezreseket 2020. december 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2037 végéig.
  • A régi (2014 előtt kibocsátott) tízezreseket 2022. december 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2039 végéig.
  • A régi (2017 előtt kibocsátott) ezreseket 2021. október 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2038 október végéig.
  • A régi (2018 előtt kibocsátott) ötszázasokat 2022. október 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2029 október végéig.

 

Forrás: napi.hu

 

Decrease font size Default font size Increase font size