Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén a szomszédos Budaörs város Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjteményének (Heimatmuseum) ítélte oda az Év tájháza kitüntető címet.

A német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, a tudományos kutatómunka, kiállítások és rendezvények szervezése, valamint a hagyományőrzés és a hagyományátadás. Tevékenységi körének bővüléseképpen a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény a magyarországi német tájházak információs központjává vált – adta hírül aMagyar Tájházak Szövetsége honlapján.

A Budapesti út 47/1 szám alatt álló épület a 19. század utolsó harmadában épült. A hagyományosnak tekinthető háromosztatú épület (szoba–konyha–szoba) később L alakban egy külön bejáratú szobával is kiegészült, a házhoz pedig kamra, présház és pince tartozott.

A második világháború alatt súlyos károkat szenvedett épületet a Wéber család az 1980-as évek elejéig lakta. A műemlékké nyilvánított házat a budaörsi tanács vásárolta meg.  1987 augusztusában, Johannes Rau német államelnök budaörsi látogatásával egy időben kapott a gyűjtemény múzeumi engedélyt és költözhetett be az épületbe. A korábbi években összegyűjtött gazdag anyagot akkor öt helyiségben helyezték el.

A Heimatmuseum 2016-ra tudta megteremteni azt az anyagi hátteret, amellyel teljes körű felújítás vált lehetővé, amely egyben a kiállítások megújítására, bővítésére is lehetőséget adott: a felújítási munkák során az épülettel egybeépült présházat újra összekötötték az épülettel, ezáltal bővült a kiállítóterek száma, amely új koncepció, újfajta kiállítások létrehozását tette lehetővé. A felújítás során egyik fő cél az volt, hogy kiállítási tereik száma bővüljön; az új állandó kiállítás már négy termet tölt meg, s új időszaki kiállítási helyiséget is kialakítottak.

A múzeum legfontosabb feladatának Budaörs kulturális értékeinek megőrzését és ápolását tartja – legyen szó kiállított tárgyaikról, raktárakban őrzött régi műtárgyakról vagy hagyományokról.

A Heimatmuseum fontos szerepet tölt be Budaörs város kulturális, közösségi életében: minden évben rendez a kiállításokhoz kapcsolódó hagyományőrző programokat (nyári gyerektáborok, hagyományőrző szakkör, könyvbemutatók), családos programokat (játszó­kuckó, múzeumi bolhapiac, húsvéti és adventi kézműves hét, bábszínházi előadások német és magyar nyelven), valamint szabadegyetemi kurzusokat és tudományos konferenciákat.

Forrás: midio.hu, Magyar Tájházak Szövetsége (http://www.tajhazszovetseg.hu/tajhazak_napja_2018).

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2019.máj. 20 H
Diákhitel nyelvvizsgához

A Nemzeti Versenyképességi Tanács javasolta a kormánynak, hogy vezessen be nyelvtanulási diákhitelt, [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.máj. 03 P
2000-ben és 2001-ben született fiatalok, figyelem!

Az Európai Bizottság 2018 után idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést. Az EU területén [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.ápr. 30 K
Itt van május 1-je…

Május elseje a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja, amit nem munkával, sokkal inkább [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.ápr. 26 P

Összesen kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a május 26-i [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.ápr. 17 Sze

Változik a közösségi közlekedési rendje a húsvéti, ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz és [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size