Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Pusztazámor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. december 17-én közmeghallgatást tartott a Községháza Dísztermében. Az alábbiakban közreadjuk Pátrovics Benedek polgármesternek a rendezvényen elmondott beszámolóját.

Tisztelt Képviselő-testület! Tisztelt Intézményvezetők! Kedves Érdeklődők!

A képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett időpontban közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a civil szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket tehetnek fel és javaslatokat fogalmazhatnak meg. A közmeghallgatás nyilvános testületi ülésnek minősül, az elhangzottakról jegyzőkönyv készül.

A közmeghallgatást az idei év eseményeit és a következő évek terveit tartalmazó polgármesteri beszámolóval kezdjük. Ezt követően lesz alkalma a hallgatóságnak a kérdéseit és a javaslatait megfogalmazni.

Szeretnék részletes áttekintést nyújtani a 2019-es esztendő helyi történéseiről, a község életével, a képviselő-testület döntéseivel kapcsolatos kérdésekről.

A költségvetésünk főösszege 473 millió forint. Ennyi jut az intézményeink fenntartására, a közterületek gondozására, a köztemető üzemeltetésére, a közvilágítás biztosítására, a civil szervezetek támogatására, ünnepeink lebonyolítására, beruházásainkra.

A közös hivatal működésére Sóskútnak 24 millió forintot fizetünk.

Az adóbevételeink tekintetében mindösszesen 53 millió forint várható. Ebből a kommunálisadó-bevétel 2,6 millió, a gépjárműadó 5,5 millió, az iparűzési adó 45 millió forint körül várható.

Az óvoda éves szinten 71 millió forint feletti kiadást jelent.

Az iskola működését az állam biztosítja, emellett több százezer forinttal segítjük az intézményben folyó munkát, az épület gazdaságos üzemeltetését. A tankerületi irányítással a karbantartási feladatok elvégzése még mindig nem zökkenőmentes. A 2. osztályosok úszásoktatása 1,5 millió forintba kerül, de ebben az évben ezen kívül több mint 12 millió forintot fordítottunk az épület és környezetének rendben tartására.

A civil szervezetekettöbb mint 2 millió forinttal segítettük.

Rendezvényekre, közművelődésre, a Zámori Hírekre, a honlap üzemeltetésére éves szinten 14 millió forint körüli összeget költünk.

Településüzemeltetésre, zöldfelület-karbantartásra, parkgondozásra minimum 27 millió forintot fordítottunk.

A gyepmesteri feladatokra, vagyis az elhullott, elkóborolt állatok begyűjtésére majdnem 2 millió forint a kiadásunk.

A közvilágítás1,5 millió forintot igényel éves szinten.

Az érdi központú orvosi ügyelet működését 1,3 millió forinttal segítjük.

A biatorbágyi szakrendelő járóbeteg-szakellátását majdnem 400 000 forinttal támogattuk. A biatorbágyi rendelő meghatározott járóbeteg-szakrendeléseit a zámori lakosok térítésmentesen vehetik igénybe, hála a zámori képviselő-testület nagylelkű döntésének, miszerint az önkormányzat a lakosok helyett kifizeti az ellátás díját.

Az Esély Szociális Társulás működéséhez ez évben 4,5 millió forintot utaltunk.

A létfenntartási gondok enyhítésére 3,5 millió forint települési támogatást tudtunk átadni a rászorultak számára. Községi Ösztöndíjban 27 tanuló részesült 794 000 forint értékben; 11 újszülött kapta meg az Újszülöttek támogatását 550 000 forint összegben; 3 család kapott beiskolázási támogatást, 1 család gyermekvédelmi támogatást, 1 család pedig utazási támogatást; 22 fő kapott élelmiszercsomagot; temetési segélyben 4 fő részesült.

December első hetében vehették át a 65 év feletti zámori lakosok (165 fő) a 7000 forintos önkormányzati támogatást.

Pályázataink

Három pályázatot adtunk be idén, ezek közvetlen előkészítésének költségeire több mint 1 millió forintot fizettünk ki.

A pályázatok:

  1. A Móricz Zsigmond utca burkolatának felújítására 650 méter hosszban.
  2. A Kossuth Lajos utca 66 méter hosszú szakaszán a járdaépítés anyagszükségletére.
  3. A Magyar Falu programban a helyi identitástudat fejlesztése címszóval a számítógépkezelés helyben történő oktatására.

Nyertes pályázatok (K2)

A Kossuth Lajos utcai járdaépítésre 5 millió forintot,

a számítógépkezelés helyben történő oktatására 4,8 millió forintot nyertünk.

Még 2016-ban nyújtottunk be pályázatot a felnőtt fitneszparkra; 2018-ban értesítettek arról, hogy nyertünk, de a kivitelezés még nem történt meg. Az állam biztosítja a szükséges összeget, és építi meg a parkot is.

Beruházásaink 

Bartók Béla utca 300 méteres külterületi szakaszának felújítása.

Móricz Zsigmond utcában árokátépítés és járdaaszfaltozás 66 méter hosszban. Ez a két munkálat összesen 16,5 millió forintot vett igénybe.

Az oktatási épületegyüttes teljes parkfenntartását átvállalta az önkormányzat, ez 8,5 millió forint éves kiadást jelent.

Az oktatási épületegyüttes kerítését teljesen felújítottuk, a kerítéselemeket kicseréltettük, a vasszerkezet teljes megújításon esett át; 1,8 millió forintot költöttünk erre a feladatra.

A tornaterem kisreflektorait kicseréltük, testületi döntés született a nagyreflektorok cseréjére is 1 250 000 forint keretösszeggel.

Iskolaudvarra kerti tárolót vásároltunk 650 000 forint értékben.

Az óvodában található főzőkonyha energiaellátására, a kábelezésre, kapcsolócserére ebben az évben 140 000 forintot költöttünk.

Az óvoda emeleti foglalkoztatót felújítottuk 270 000 forint értékben.

Elvégeztettük a Zámor-patakon átívelő fahíd állagmegóvó festését 540 000 forint értékben.

Az elmúlt évben elkészült, az egész iskola és óvoda villamosenergiaszükségletét lefedő napelemes rendszerhez még a mérőállás-szabványosítást meg kellett csináltatnunk, mintegy 130 000 forint értékben.

Szennyvíztisztító telep korszerűsítésére, bővítésére a tervek készen vannak, lezajlott az engedélyeztetés. Pályázatra várunk, mert a teljes rekonstrukció költségigénye 150 és 200 millió forint.

 A Plébánia tetőzete felújításának és az ereszcsatorna cseréjének költségét felvállalta az önkormányzat, 2,8 millió forint értékben.

Tavasszal az S-kanyarnál levő földútról 168 tonna illegálisan lerakott szemét elszállíttatásáról gondoskodtuk, a további szemetelés megelőzésére sorompót helyeztünk ki.

A Te Szedd! mozgalomhoz csatlakozva március végén, civil kezdeményezésre, tavaszi szemétszedő akciót hirdettünk meg.

Csóli Vincéné, Tera néni 100. születésnapja alkalmából kiadványt jelentettünk meg.

 

Pátrovics Benedek polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size