Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Tavaly októberben alakult meg a Zöld Zámor Természet- és Környezetvédő Egyesület. A civil szervezet a tervei szerint a környezettudatos szemlélet kialakításának ösztönzésére előadásokat, programokat szervez, ismeretterjesztő cikkeket, tanulmányokat oszt meg. Az alábbi írás – melynek szerzője az egyesület egyik tagja – a fecskeállományról szól, mely az elmúlt két évtizedben megfeleződött.

Sajnos az elmúlt két évtizedben megfeleződött a fecskeállomány. Ennek több oka is van pl. az élőhelyek átalakítása, a táplálék csökkenése, a háztáji állattartás megszűnése, a túlzott növényvédőszer-használat, a szúnyogirtás és a fészkek leverése.

A klímaváltozással egyre több kártevő és betegséget terjesztő rovar- és szúnyogfaj jelenik meg hazánkban is. Ezek elpusztításában segítenek nekünk a fecskék (és a denevérek), akik a költési időszakban egyedenként és naponta 1 kg-ot esznek meg belőlük. Nem kell kémiai szerekkel mérgeznünk környezetünket, elég, ha megteremtjük az ideális fészkelési körülményeket számukra.

Mit tehetünk, hogy egyre több fecske költözzön az ereszeink alá? Először is örüljünk, ha van már fecskefészek a házunkon. A már meglévő mellé felszerelhetünk mű fecskefészkeket és alájuk fecskepelenkát, ami segít megvédeni a ház tisztaságát. A fecskék akkor is szívesen beköltöznek az általunk felrakott műfészkekbe, ha még nincs ott másik fészek, de ebben az esetben fontos, hogy a közelben legyen lakott istálló és sárgyűjtőhely. Amennyiben sem istálló, sem meglévő fészek nincs a közelben, akkor 10-20 db (vagy még több) mesterséges fészek telepítésével tudjuk odavonzani a fecskéket.

Sárgyűjtőhelyet könnyen kialakíthatunk saját kertünkben is. Ezt nem csak a fecskék látogatják szívesen, hanem a lepkék és más beporzó rovarok is. Ássunk ki egy kis pocsolyának való területet, majd fóliával béleljük ki, szórjuk vissza a földet és locsoljuk be. Egyszerűbben is megoldhatjuk egy nagyobb virágalátét segítségével: tegyünk bele nagyobb rögöktől, ágaktól, kavicsoktól mentes agyagos földet és jól öntözzük be. Nagyon fontos, hogy tartsuk folyamatosan vizesen a sarat, semmiképp ne hagyjuk kiszáradni.

A fecskék veszélyeztetettsége ellenére, sajnos, még mindig előfordulnak fecskefészek-leverések. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez tilos. Amennyiben épületfelújítás miatt kénytelenek vagyunk eltávolítani egy fészket, akkor is minden esetben engedélyt kell kérnünk a Megyei Kormányhivatal Természet- és Környezetvédő Főosztályától, és csak a tőlük kapott engedély birtokában távolíthatjuk el azt, költési időn kívül (novembertől márciusig). Ha fészekleverést észlelünk, mindenképp készítsünk fotókat és csatoljuk a bejelentéshez, amit szintén a fent említett hatósághoz címezzünk.

A mű fecskefészkeket és fecskepelenkákat a Madártani Egyesülettől lehet rendelni, de mi is szívesen segítünk beszerezni, hogy ezzel is hozzájáruljunk a helyi füsti- és molnárfecske-állomány növeléséhez.

Kérésünk, hogy jelezzék felénk, ha van fészek az ereszük alatt. Köszönjük.

 

Rátay Csilla

Zöld Zámor Természet-és Környezetvédő Egyesület

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.jún. 22 K
Vezetés kánikulában

Június 22-én 0 órától 24-én éjfélig szóló harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size