Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Április 3-án országgyűlési választásokra és országos népszavazásra kerül sor. A szavazás módja mindkét esetben azonos, így arra külön csak részben térek ki.

Az országgyűlési választás egyfordulós, érvényességi küszöb nélküli, egyszerű választás. Azaz függetlenül a választáson részt vevők számától érvényes a választás, ha Pest megye 1. sz. egyéni választási kerületében legalább egy érvényes szavazatot leadnak. A választáson az a jelölt nyeri el a mandátumot, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. A választás napján mindenki 2 db szavazólapot fog kapni. Az egyiken az egyéni választókerületi képviselő-jelöltek lesznek. A másikon az országos listát állító pártok, vagy pedig a nemzetiségi önkormányzatok szerepelnek.

A jelöltek, valamint a listák a szavazólapon nem ABC, hanem sorsolás szerinti sorrendben szerepelnek. Az alábbiakban ismertetjük azokat, akik lapzártakor nyilvántartásba vett jelöltek, listák. Visszalépések miatt ez a névsor, illetve lista április 3-ig még változhat.

 

I. Hogyan szavazhatunk?

Úgy, mint eddig. A szavazás módjában nincs változás. A legfontosabb a szavazásra való jogosultság igazolása. Azaz a személyazonosság, valamint a lakcím igazolása. A választás napján reggel 6.00 órától este 19.00 óráig lehet szavazni.

A szavazóhelyiségben először igazolni kell a személyazonosságot. Erre alkalmas bármely arcképes igazolvány, személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Ezek mellett szükség van a lakcím igazolására is, azaz a lakcímkártyára. Lehetnek még olyan idős szavazók, akiknek határidő nélkül érvényes füzetszerű személyi igazolványa van, és nem rendelkeznek lakcímkártyával. Az ő igazolványukban rögzítve van a lakcím is, így nekik ez az egy dokumentum is elegendő. Rendkívül fontos, hogy csak érvényes okmánnyal lehet szavazni! Aki lejárt érvényességű okmánnyal jelenik meg a szavazáson, azt a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítania. Kérek ezért mindenkit, hogy még most ellenőrizze le, hogy okmánya érvényes-e! Ha nem, akkor az érdi okmányiroda központjában, vagy annak tárnoki kirendeltségén, vagy a volt vasútállomás épületében található kormányablakban még időben igényeljen új személyi igazolványt!

A választási jogosultság igazolását a választói névjegyzék aláírása és a szavazólapok, valamint a boríték átvétele követi. A szavazat leadásához rendelkezésre áll a szavazófülke. A szavazás a jelöltek neve melletti, illetve a listák feletti körben elhelyezett két egymást metsző vonallal (+, vagy X), tollal történhet. A népszavazásra feltett kérdésekre igen, vagy nem válasznál találják azt a kört, amiben az X, vagy + jel beírható. A borítékba tett szavazólapokat pedig a szavazatszámláló bizottság előtt elhelyezett urnákba kell bedobni.

Érvényes az a szavazat, amelyet egy egyéni jelöltre, pártlistára vagy nemzetiségi listára adtak le. Aki egyet sem jelöl meg, vagy egynél többet jelöl meg, esetleg nem a körbe írt X, vagy + jellel adja le szavazatát, az érvénytelen lesz.

Aki a szavazás napján Magyarországon belül más településen tartózkodik, az kérheti, hogy ott szavazhasson. Az átjelentkezési kérelmet legkésőbb március 25-éig lehet benyújtani. A kérelem benyújtható online módon a www.valasztas.hu weblapon erre biztosított felületen, vagy személyesen a pusztazámori Községházán a hivatal nyitvatartási idejében. Beküldhető még postán is, de csak akkor érvényes, ha a postai küldemény március 25-éig megérkezik a Községházára.

A mozgásában akadályozott szavazó mozgóurnát igényelhet. Az előzetes igénylés határideje március 30. Módja és helye megegyezik az átjelentkezéssel (online vagy írásbeli kérelem) Ezen kívül lehetőség van még mozgóurnát igényelni április 1-jéig személyesen vagy elektronikus azonosítással, illetve a szavazás napján, április 3-án 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz eljuttatott írásbeli kérelemmel. Az írásbeli kérelmet meghatalmazott is benyújthatja. Fontos tudni, hogy mozgóurnát csak egészségi állapot, vagy fogva tartás miatti akadályoztatás esetén lehet igényelni, munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva nem vehető igénybe!

Arra biztatok mindenkit, akinek módja van rá, hogy a kérelmeket online nyújtsa be. Ez kényelmes és gyors ügyintézést tesz lehetővé, nincs kötve senki a választási iroda nyitvatartási idejéhez, és biztos, hogy a kitöltött kérelem időben megérkezik a választási irodához.  

A szavazás módjával és az említett kérelmek benyújtásával kapcsolatban további információkat, segítséget kaphatnak a Nemzeti Választási Iroda www.valasztas.hu című honlapján, valamint a Községházán személyesen a 23 347-438-as telefonszámon és a titkarsag@pusztazamor.hu e-mail címen.

 

II. Kikre szavazhatunk?

Az alábbiakban ismertetjük alapzártakor nyilvántartásba vett jelölteket és listákat. Visszalépések miatt ez a névsor, illetve lista április 3-ig még változhat.

 

Egyéni jelöltek:

1. DR. ASZTALOS ÉVA – független

2. IGNÁTH KITTI – MKKP

3. CSOTT KÁROLYMI HAZÁNK

4. DR. BŐSZ ANETT – DK–JOBBIK–MOMENTUM–MSZP–LMP–PÁRBESZÉD

5. DR. ARADSZKI ANDRÁS – FIDESZ–KDNP

6. VÁRADI VALENTIN – MEMO

 

Országos (párt) listák:

 1. DK–JOBBIK–MOMENTUM–MSZP–LMP–PÁRBESZÉD
 1. NORMÁLIS PÁRT
 2. MKKP
 3. MEMO
 4. MI HAZÁNK
 5. FIDESZ–KDNP

 

Nemzetiségi listák:

 1. BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT
 2. MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA
 3. MNOÖ (német)
 4. MROÖ (román)
 5. OHÖ (horvát)
 6. OLÖ (lengyel) 
 7. ORÖ (örmény) 
 8. ORÖ (ruszin) 
 9. ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNK.
 10. OSZÖ (szlovén)
 11. SZOÖ (szerb)
 12.  UOÖ (ukrán)  

 

Akiket úgy vettek fel a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy annak hatálya kiterjed az országgyűlési választásokra, azok az egyéni kerületi jelölt mellett a nemzetiségi listára adhatják le a szavazatukat, a pártok közül nem választhatnak.

 

Az országos népszavazáson négy kérdésre lehet válaszolni igennel, vagy nemmel. Érvényesen szavazni az egyik válasz feletti körbe írt X, vagy + jellel lehet. Aki egyet sem jelöl meg, vagy mindkét választ bejelöli, az érvénytelenül szavaz az adott kérdésre. A szavazat érvényességét kérdésenként kell vizsgálni. Azaz nem teszi semmissé az érvényes szavazatot, ha valaki egy-egy kérdésre érvénytelenül szavaz.

 

Végezetül egy kérés! Bár a Covid-járvány mostani hulláma lecsengőben van, és úgy tűnik, nem kell komoly korlátozó intézkedéseket hozni, óvó rendszabályokat előírni, de azért legyünk óvatosak, vigyázzunk egymásra! Gondoskodunk tollról, és igyekszünk azt nap közben többször fertőtleníteni, cserélni, de mégis azt kérem, hogy aki teheti, hozzon magával saját tollat a szavazásra! Lehetőség szerint tartsanak egymástól távolságot, főleg a várakozás ideje alatt! (Ez az együtt élőkre nem vonatkozik). A szavazóhelyiségben lehetőség szerint viseljenek maszkot! Ha van még valaki, akinek nincs, annak (készletünk erejéig) biztosítunk. Akár 6-800 ember is megfordulhat a teremben reggeltől estig, ezért nem árt az óvatosság! Felelősségteljes hozzáállásukra számítunk, és ezért mind a választási bizottság, mind a választási iroda tagjainak nevében már előre is köszönetet mondok! 

 

                                                                                               Dr. Újházi Miklós

   

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size