Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Tökön október 14-én átadták a megújult Árpád-kori templomromot. A műemlék újjáépítése a Market Építő Zrt. társadalmi felelősségvállalásával valósult meg. Tök a cég által életre hívott ROM vándorprogram első állomása, amely a magyar építészeti örökség felfedezését, megóvását és népszerűsítését célozza meg.

A Rossztemplom dűlőben, a község mai helyétől északkeletre, kb. 2 km távolságra épült Árpád-kori kistemplom egykor plébániatemplom lehetett. A román stílusú egyhajós, egyperiódusú templom nem sokáig lehetett használatban, a régészeti leletek szerint nem érte meg a török hódoltság korát. A téglalap alaprajzú hajóhoz félköríves szentély csatlakozik, felmenő falai azonban több helyen leomlottak. A még álló falak 5-6 méter magasak. Az egyhajós templom különlegessége a hajó két szemközti falába mélyedő két negyed köríves záródású fülke. A fülkékbe annak idején egy-egy mellékoltár nyúlt. Ezek lenyomata, illetve alapozása a feltárás folyamán előkerült. A műemléki védelem alatt álló rom régészeti feltárása és részleges helyreállítása 2000-ben, a millennium évében ugyan megtörtént, azonban sem az építmény műszaki állapota, sem nehézkes megközelíthetősége nem inspirálta a turistákat a templomrom meglátogatására.

Az október 14-i rendezvényen Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta: másfél évvel ezelőtt kollégája, Belecz Péter kereste meg a magyarországi templomromok állagmegóvásával kapcsolatos ötletével. Ezt követően dolgozták ki a ROM vándorprogramot, melynek célja a romok felkutatása, szakszerű helyreállítása, valamint a romemlékek környezetének megújítása. A hosszú távra tervezett projekt több mint száz emlék feltérképezésével és mintegy 50 bejárásával kezdődött, amely után 12 műemlék lett előzetesen kijelölve.

A töki templomrom megújításában közel száz önkéntes vett részt a Market dolgozói közül. A vezérigazgató bejelentette: a programot tízéves időtartamra tervezik. Évente 50 millió forintot szánnak rá, mely összeg révén évi 2-3 templomromot tesznek majd rendbe.

Belecz Péter, a program ötletgazdája és vezetője a midio.hu-nak elmondta: a projektben a környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával erősítették meg a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét. A helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll, és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként.

Belecz Péter a program következő helyszínét is elárulta: előkészítés alatt van a második helyszín a Veszprém megyei Aszófőn, a Kövesdi templomromnál. A munkálatok a szakági partnerek mellett ugyancsak a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak bevonásával történnek.

 

Forrás: midio.hu

 

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.jún. 22 K
Vezetés kánikulában

Június 22-én 0 órától 24-én éjfélig szóló harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size