Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Virágültetés, permetezés, trágyázás és lombtakaró... A legfőbb feladatok, amiket a fagy beállta előtt még érdemes elvégezni.

Akinek kertje van, az novemberben nem fog unatkozni – jövendölte Bálint Károly kertész az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában. Mint mondta, a november nagyon fontos hónap a kerttulajdonosok számára. Hiszen, ha azt akarják, hogy a tavasszal minél hamarabb virágba boruljon a kert, akkor a november az utolsó időpont, amikor még ki lehet ültetni a tavasszal virágzó hagymás növényeket, mint például a tulipán, nárcisz vagy a jácint.

Szintén a november a díszfák és cserjék ültetési ideje, fokozottan igaz ez a mediterrán növényekre. A kertész szerint azért is fontos ilyenkor fákat ültetni, mert hiába alszik a fa, a hajszálgyökérzete télen is fejlődik, így tavasszal sokkal látványosabban nő majd.

De a fagyérzékeny gumós növények gumóját ki kell szedni a földből és tavaszig  megfelelő módon hűvös, fagymentes helyen érdemes tárolni. Bálint Károly hozzátette: a kertben keletkező falevelek összegyűjtése is tipikusan novemberi feladat, mert a lombtakaró segít  megóvni a kevésbé hidegtűrő fajtákat.

Legalább ilyen fontos ez idő tájt a permetezés is. Főként azért jó a lemosó permetezést késő őszre időzíteni, mert kora tavasszal nem biztos, hogy megfelelő lesz rá az időjárás. Tapasztalhattuk az elmúlt években is, hogy sokszor túl hideg van, vagy épp sok a csapadék az említett időszakban.

Ha valaki ódzkodik is a permetezéstől, annak a szakember azt tanácsolja, hogy a körtét, a birsalmát, illetve az érzékenyebb gyümölcsfákat mégiscsak így kezelje. Mint fogalmazott, ez biovédekezésnek minősül, vagyis a méreg nem szívódik fel a növénybe, így az emberi szervezetre sem káros.

Forrás: erdmost.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.jún. 22 K
Vezetés kánikulában

Június 22-én 0 órától 24-én éjfélig szóló harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size