Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Közlekedési szakemberek szerint a téli balesetek egyik fő oka az alkalmazkodás hiánya. Sokan ilyenkor is ugyanúgy próbálnak autózni, mint nyáron, azaz nem veszik számításba a megváltozott időjárási és útviszonyokat. Pedig a balesetek elkerülésének kulcsa a megváltozott körülményekhez való minél gyorsabb alkalmazkodás.

Nedves úttesten 30%-kal, havas úttesten 50%-kal, jégen pedig 70%-kal szükséges csökkentenünk a sebességet a száraz felületen megszokotthoz képest, hogy a fékút nagyjából változatlan maradjon. 

A téli vezetés legalapvetőbb szabálya: kisebb sebesség + nagyobb követési távolság. És mivel a baleseteket egyszerűbb megelőzni, mint megúszni, következzen még néhány dolog, amire a biztos célba érés érdekében nem árt odafigyelni:

A fölösleges feszültség elkerülése érdekében télies útviszonyok között hosszabb menetidővel számoljunk!

Főleg nagyobb utak előtt érdemes tájékozódni a várható időjárásról, így – bekalkulálva az esetleges akadályozó tényezőket – kiküszöbölhetjük a késést.                                

 Indulás előtt gondoskodjunk a megfelelő kilátásról! Ez az összes ablak  hó- és jégmentesítését jelenti. Ha csak egy kis lyukat kaparunk a szélvédőre fagyott jégbe, hogy azon keresztül kémleljük a külvilágot, azzal súlyosan veszélyeztetjük a saját épségünket és mások testi épségét. 

A vastag kabátok, dzsekik nem ideálisak a vezetéshez. Nemcsak a szabad mozgásban gátolnak, de a biztonsági öv hatékonyságát is csökkentik.

Indulás után végezzünk egy-két fékpróbát, csak hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha élesben szükségessé válik a fékezés.

 Csúszós úton feltétlenül kerüljük a hirtelen, erőteljes vezetési manővereket! 

Szükség esetén időben kezdjünk el fékezni!

A frissen esett hó alatt bárhol megbújhatnak jégfoltok, ha egy ilyenre relatíve gyorsan futunk rá, könnyen az út menti szántásban köthetünk ki. Körültekintően válasszuk meg tehát a sebességet!

Veszélyes az a helyzet is, amikor a hőmérséklet fagypont körül mozog. Ilyenkor a fagyás és felengedés váltakozása miatt hol víz, hol meg igen síkos jégborítás fedi az úttestet. A folyamatosan változó útviszonyok a vezetőktől fokozott figyelmet követelnek.

Előállhat olyan helyzet, amikor jobb, ha elhalasztjuk az ember az utat!

A felsorolt tanácsokat érdemes szem előtt tartani, mert ezek segítségével nagy mértékben csökkenthetők, illetve kiküszöbölhetők a balesetek.

Forrás: diosd.hu

                           

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2019.máj. 20 H
Diákhitel nyelvvizsgához

A Nemzeti Versenyképességi Tanács javasolta a kormánynak, hogy vezessen be nyelvtanulási diákhitelt, [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.máj. 03 P
2000-ben és 2001-ben született fiatalok, figyelem!

Az Európai Bizottság 2018 után idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést. Az EU területén [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.ápr. 30 K
Itt van május 1-je…

Május elseje a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja, amit nem munkával, sokkal inkább [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.ápr. 26 P

Összesen kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a május 26-i [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.ápr. 17 Sze

Változik a közösségi közlekedési rendje a húsvéti, ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz és [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size