Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

A pusztazámori gyökerekkel rendelkező Rakonczay Gábor november 19-én vágott neki élete legnagyobb kalandjának: célja, hogy első magyarként érje el a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról a Déli-sarkpontot. (Az expedíció indulásáról írtunk a pusztazamor.hu-n.) Immár több mint 20 napja gyalogol, társaival túl vannak 300 kilométeren, hamarosan elérik a déli szélesség 85. fokát. A cél eléréséhez 680 van hátra a 980 kilométeres össztávból. A jelenlegi 1460 m tengerszint feletti magasságról el kell érniük a Déli-sarki-fennsíkot, amely majdnem 3000 méter magas.

A hőmérséklet egyelőre a tűrhető, mínusz 12, mínusz 15 fok közötti tartományban mozog, de, ha feltámad a szél, ez gyorsan mínusz húsz alattinak érződik. A problémát inkább a sok csapadék okozza. A friss hó rendkívüli módon megnehezíti a haladást, hiszen sokkal jobban belesüpped a szán. Az úgynevezett sastrugik, azaz a szél által épített, keményre fagyott hóbordák is nehezítik a haladást. A melegebb időjárás gyakran köddel párosul, ezért gyakran alakul ki úgynevezett whiteout: vakító fehérség, amelyben az ember teljesen elveszíti tájékozódási képességét; megszűnik a fent és a lent, a jobbra és a balra. Ilyenkor csak a tájolóra hagyatkozva lehet tartani az irányt a nagy fehér semmiben.

Rakonczayék naponta átlagosan 18.3 km-t tudnak megtenni, de most rekordot állítottak fel: 22.4 kilométert tettek meg egy nap alatt az Antarktiszon!

„Csakúgy, mint előző nap délután most is az egész nap tökéletes whiteout-ban zajlott, vagyis átláthatatlan fehérségben, amelyben a síléceim előtti egy métert láttam csak, viszont így is lett egy 2.9 és egy 3 kilométeres szakaszom. Ma is toltuk neki ezerrel, és a nehezebb részeken csak a talpunk alatt lejjebb zuhanó hó csattanása rázta fel a bandát az erős koncentrációból. Ilyenkor jó néhány négyzetméteres hóréteg zuhan lejjebb egyben, amit erőteljes robaj kísér.

Néha viszont hosszú másodpercekig is eltart, ahogy több tíz méter hosszan végigfut a beszakadás. Estére szokás szerint mindenki rendesen kikészült. Csak ültünk a sátorban és vártuk, hogy a benzinfőző lángja felett olvadjon a hó a vacsorához. A ruhám vizes volt az izzadságtól, de magamon hagytam, hogy gyorsabban száradjon. Csak néztem ki a fejemből és hagytam, hogy átjárjon az egész napi küzdést követő elégedettség…” – írja a sportoló a Rakonczay expedíciók című Facebook-oldalon.

Forrás: midio.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2019.márc. 16 Szo
2020-tól ismét indul a technikusképzés

2020-tól ismét indul a technikusképzés, ezúttal osztrák példára alakítják át a szakiskolákat. [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.márc. 05 K
Változások a gyógyszerkiváltás terén

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek kiváltása – mondta Hankó Zoltán, a Magyar [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.febr. 11 H
Gázzal fűtők, figyelem!

A Nemzeti Közművek Zrt. nyereményjátékot indít azon ügyfelei körében, akik értékelik földgáz- [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.febr. 07 Cs
Horgászok, figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emlékezteti a horgászokat, hogy 2019-től életbe [ ... ]

OrszágosBővebben
2019.febr. 04 H
Hamarosan vállalati portál segíti a kkv-kat

A magyar állam hamarosan vállalati portált indít a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size