Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Applikáció váltja fel a „kék-sárgát”: elindult az e-kárbejelentés a biztosítóknál, amely mindig kéznél lesz, rendőrt is ritkábban kell hívni.

A digitalizáció az egyik legfontosabb újítás a szektorban, ennek egyik projektje volt a baleseti kárbejelentés digitális platformra helyezése. A hagyományos "kék-sárga" nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé az új elektronikus kárbejelentő. A rendszer bevezetését tavaly novemberben jelentette be a Mabisz, az indulás most januárban történt meg. A megoldás európai szinten is úttörőnek számít, nagyságrendileg 160-170 szakember vett részt a megvalósításában.

2000–2017 között a személyi sérüléses balesetek száma 40 százalékkal csökkent Magyarországon. A tárgyévi károk száma egy ideig csökkent, most viszont ismét emelkedik, a cél az volt, hogy ezek egy részének bejelentését betereljék az elektronikus rendszerbe. Vannak olyan biztosítók, amelyeknél elektronikus csatornán is be lehet már jelenteni a károkat, de nem mindegyiknél. Az új alkalmazás mind a 13 kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) nyújtó biztosító esetében lehetővé teszi a károkozó biztosítójához történő bejelentést. A „kék-sárga” nyomtatvány továbbra is megmarad, párhuzamosan az új rendszerrel.

Az E-kárbejelentő mindig kéznél lesz, ha van a baleset résztvevőinél okostelefon. „Kék-sárga” nyomtatvány és toll sok autós gépjárművében nincs.

A papír alapú bejelentéseknél voltak hibák, hiányoztak adatok, aláírások, hibás volt a vázlatrajz, késve érkezett a bejelentés. Sokaknál nincs is ilyen papír, vagy ha van, akkor tollat nem tartanak az autóban, amivel kitölthetnék. Az informatikai rendszerek azonban segítenek abban, hogy ezeket kiküszöböljék, figyelmeztet például az üresen hagyott mezőkre, elmaradt aláírásra. Abban is segít az alkalmazás, hogy kitölti a baleset időpontját, és GPS-adatok alapján a helyszínét is. Androidra és Google-ra már elkészült az E-kárbejelentő applikáció, Apple-re néhány nap múlva várható a megjelenése. Az elektronikus kárbejelentést akkor tudják elindítani a baleset résztvevői, ha legalább egyikük okostelefonján ott van az applikáció, de két készülékes üzemmódban is használható az alkalmazás.

Hogy még egyszerűbben működjék az applikáció, a biztosítók küldenek majd egy QR-kódot is az autósoknak, amelyet beolvasva a biztosítási szerződések adatait az elektronikus kárbejelentésnél automatikusan betölti a rendszer. A jövőbeni fejlesztések közé tartozik az e-személyi igazolványok beolvasásának lehetősége.

A másik cél ezzel, hogy csökkentsék a rendőrség fölösleges munkáját. Ha nincs bűncselekményre utaló jel – például ittas vezetés –, és a károkozó elismeri a kárt, akkor nincs szükség rendőrre. Ha nincs baleseti bejelentő a károkozóknál, rendőrt kellett hívni, most az applikáció miatt ez már elkerülhető.

Forrás: napi.hu

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size