Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Már 1896-ban megszületett egy nagy budapesti stadion elképzelése, de a háború kétszer is megakadályozta a megvalósítást. Az építkezés – végleges tervek nélkül – 1948. július 13-án kezdődött el a Stadionépítő Vállalat kivitelezésében. A főváros lakossága lelkesen azonosult az üggyel, rengetegen vettek részt önként a munkában, így Puskás Ferenc és az Aranycsapat többi tagja is. A Népstadion ünnepélyes megnyitására 1953. augusztus 20-án került sor. Ekkor a Budapesti Honvéd – Szpartak Moszkva labdarúgó-mérkőzésen a magyar csapat 3–2-re nyert.

A stadion innentől fogva számos nagy sportesemény színhelye volt, számos kulturális rendezvényt, emlékezetes koncertet tartottak itt az elmúlt évtizedek alatt. Az egyik legemlékezetesebb az 1954-es, 7:1-es magyar győzelemmel végződött magyar–angol labdarúgó-mérkőzés volt. Közel százezer szerencsés néző izgulhatta végig.

De könnyek nélkül nem lehet megnézni a Queen 1986-os koncertjén készült filmet sem, amikor Freddie Mercury hetvenezer magyarral énekelte el itt a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

A stadiont 2002-ben nevezték át a legendás játékos, Puskás Ferenc neve után. Az évek során nagyon rossz állapotba került építmény felújítására, bővítésére, újjáépítésére különféle tervek születtek. Végül 2017 februárjában kezdődött meg az új aréna építése.

A 67 ezer fős új Puskás Ferenc Stadiont november 15-én, pénteken a Magyarország–Uruguay nyitómérkőzéssel avatják fel, telt ház előtt. A létesítmény megőrizte a régi Népstadion meghatározó stílusjegyeit, annak törmelékeinek jelentős részét újrahasznosították az építés során. A pálya középpontja ma is pontosan ott található, ahonnan korábban a régi nagyok indították a labdát.

Sz. K. N. 

Forrás: midio.hu

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size