Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Rengeteg jogszabály változik 2020. január elsejével. Változnak a nyugdíjasokra vonatkozó szabályok, miközben drágul a cigi, a lottó és a posta is – írja a napi.hu.

A legfontosabb változások:

 • 2020-ban nyolc-nyolc százalékkal emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A minimálbér összege bruttó 160 920 ezer forintra, míg a középfokú végzettséghez kötött bérminimum bruttó 210,6 ezer forintra nőhet.
 • négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a jövőben a munkaviszonyból vagy más hasonló, nem önálló tevékenységből származó jövedelem után a jövőben nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni.
 • A még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosultak lehetnek gyermekgondozási díjra (gyed), ha részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak.
 • Januártól ingyenes lesz a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. A meddőségi vizsgálat is ingyen lesz a nők és a férfiak számára is 2020 júliusától.
 • Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva).
 • A kisvállalati adó (kiva) és az adóelőleg mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken.
 • Folytatódik az öregségi nyugdíjasoknál a korhatáremelés. Jövőre már 64,5 év lesz a korhatár (a cikk szerint a folyamat a 65 év eléréséig tart 2020-ban).
 • A dohány jövedéki adója a jelenlegi kilónkénti 19 160 forintról három lépcsőben emelkedik: január 1. és június 30-a között 20 100 forint, július 1-jétől december végéig 20 700 forint, 2021. január 1-jét követően pedig 21 480 forint lesz.
 • 250 forintról 300 forintra ugrik az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára.
 • A postán is változnak az árak: a 30 grammos sima levél ára nő, míg az 50 grammosé csökken. A napi.hu gyűjtése szerint az új ár belföldi 50 gramm tömeghatár alatt közönséges leveleknél 135 forint lesz, a belföldi elsőbbségi levél díja pedig 185 forintra változik. Az 500 grammos tömeghatárú levelek elsőbbségi kézbesítése 515 forint, a nem elsőbbségieké 390 forint lesz. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490 forintba, a nem elsőbbségiek díja 1185 forint lesz.
 • Jön az E10-es üzemanyag, ami kevésbé környezetkárosító. Az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
 • Aki december végéig nem használja fel az Erzsébet-utalvány bármilyen formáját, annak elvész a pénze, vagyis hajrá, le kell vásárolni.

Forrás: napi.hu, hvg.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size