Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Az Országgyűlés három lépésben módosította a 2020-ra vonatkozó adószabályokat, volt, amit még nyáron léptettek hatályba, de vannak olyanok is, amelyek idén januártól érvényesek. Az új adószabályok érintik egyebek között a személyi jövedelemadót és az egészségügyi szolgáltatási járulékot is – írja az Érdi Újság cikkében.

Aki 12 évig jogosult volt családi pótlékra 4 vagy több gyermek után, az 2020. január 1-jétől adóalap-kedvezményt kap, vagyis nem kell tovább fizetnie személyi jövedelemadót a megszerzett jövedelem után. Ezt a változást főként a februári fizetések kiutalásánál fogják érzékelni az érintettek.

A járulékok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi szolgáltatási járulék, amely 7500 forintról 7710 forintra nőtt január 1-jétől. Ez azért aktuális és érdekes, mert azoknak a diákoknak, akiket nem vettek fel a felsőoktatásba, december 16-tól már saját maguk után kell fizetni a járulékot és kérvényezniük kell ezt a NAV-nál egy egyszerű formanyomtatvány benyújtásával.

Tavaly júliustól változott a szociális hozzájárulási adó, 18,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent. A jelenleg megkülönböztetett nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék és munkaerőpiaci járulék megszűnt, egységesen 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék lesz belőlük. A 10 százalékos nyugdíjjárulék ugyanakkor továbbra is alkalmazható lesz bizonyos esetekben. Illetve az idősebb korosztályt érinti az is, hogy valamennyi dolgozó nyugdíjast meg fogja illetni a járulékmentesség január 1-jétől.

A legfontosabb változás a vállalkozásokat érinti, január 1-jétől megszűnt ugyanis az egyszerűsített vállalkozói adónem, az alanyi adómentesség választását pedig jelezni kell a NAV-nál. Amennyiben valaki megfeledkezik erről, azt a NAV besorolja az adótörvények szerinti megfelelő adózási formába.

A katások esetében egyelőre nem változnak a korábbi járulékfizetési sávok, arra érdemes figyelni, hogy aki az 50 ezer forintos sávban adózik, azok esetében a nyugdíjjárulékokat nem 100 százalékosan veszik figyelembe. Aki 10 évig fizeti az 50 ezres sávban a katát, az a nyugdíjban csupán 6,6 évnek számít majd. Évente nagyjából 14 ezer katás vállalkozót vizsgálunk meg, ez a jövőben sem fog változni. Az eva megszűnésével összefüggésben a kisvállalati adó is csökken.

A lakóingatlanok értékesítése 2020-tól ismét 27 százalékos áfával adózik. Sokakat érint még, hogy nő a cigaretta és dohánytermékek jövedéki adója. 2020-tól a vállalkozóknak a kiállított számlák áfatartalmáról is jegyzéket kell vezetniük, júliustól pedig a NAV-nak valamennyi számláról adatot kell küldeni elektronikusan, vagyis teljesen transzparenssé válik az üzleti élet. 

Forrás: Az Érdi Újság cikke, szerző: Jakab-Aponyi Noémi; erdmost.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size