Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Újra számos jogszabály változik 2020. májustól – nem csak a koronavírus-járvány miatt. Miközben mindenki arra vár, hogyan enyhítik a szigorú korlátozásokat a jövő héttől, már péntektől ketyeg a két új különadó, receptköteles lesz több sztárgyógyszer, a munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra.

A munkavállalók a fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak maradnak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-jétől a munkáltató fizeti ki az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 forintot). A munkáltató kérésére a NAV engedélyezi, hogy még ezt a minimális összeget is csak a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónap elteltével kelljen megfizetnie.

Május elsejétől receptkötelessé válik több láz- és fájdalomcsillapításra használt népszerű készítmény: a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligrammg dexibuprofént tartalmazó tabletták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntése nyomán. A receptkötelezettség májusi bevezetését azzal magyarázza a hatóság, hogy a fájdalom- és lázcsillapítóként használt ibuprofén esetében 1200 milligramm, a reumatikus betegségekre való dexibuprofénnél pedig 600 milligramm a biztonságos napi dózis, és akik szedik az érintett tablettákat, könnyen túlléphetik a limitet.

Május elsején indul az országos tömegtesztelés, a tervek szerint 17 ezer embert keresnek meg, hogy vegyenek részt a koronavírus-tesztelésében. Ebben a négy orvosi egyetem közreműködésével összesen ezer orvos, szakdolgozó és orvostanhallgató vesz részt. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Május 1-jétől hatályosak az ágazati különadók, amelyek a járvány elleni védekezési alapba folynak majd be. A kiskereskedelmi különadó a kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeket érinti, azonban a korábbihoz képest ez immár független az értékesítés módjától, így a hazai és az itthon tevékenykedő külföldi netes kereskedőkre, az online értékesítésekből származó bevételekre is vonatkozik. Az adó mértéke 500 millió és 30 milliárd forint között az éves árbevétel 0,1 százaléka, 30–100 milliárd forint között az árbevétel 0,4 százaléka, 100 milliárd forintot felett pedig az árbevétel 2,5 százaléka. A kormány ebből az új adóból 36 milliárd forintos bevétellel számol – sőt kiderült, hogy ez a különadó a jövőben is megmarad.

A hitelintézetekre kirótt különadóból idén 55 milliárd forintra számít a kabinet. Ez az ígéretek szerint egyszeri adó, kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a pénzt három egyenlő részben (június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig) kell befizetni a büdzsébe. A bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előrehozott adóbefizetésről van szó.

A koronavírus-járvány miatt a diákhitelezési rendszert is módosította a kormány. Május 1-jétől 500 ezer forint szabadon felhasználható kölcsönt kérhetnek a tanulók (a felnőttképzésekben részt vevők 1,2 millió forint), a következő tanévben pedig havi 150 ezer forintra emelkedik a bármire költhető hitel maximális összege, az eddigi 70 ezer forintról. A Diákhitel Plusz bevezetésével egy időben a Nyelvtanulási Diákhitel megszűnik, a mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású hitelek május 1-jétől szintén kamatmentessé válnak a költségvetéstől kapott kamattámogatásnak köszönhetően.

Veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online is szervezhetnek nyelvvizsgát az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján. A számítógépes nyelvvizsgák lebonyolítására érvényes engedéllyel rendelkező vizsgaközpontok kérelmezhetik az Oktatási Hivatalnál (OH), hogy akkreditációjukat kiegészítsék online vizsgáztatással, és így a koronavírus-járvány idején is biztosított legyen a nyelvvizsgázás lehetősége. Az OH soron kívül, legfeljebb 8 napos eljárásban bírálja el a kérelmeket. A becslések szerint tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma, és további több tízezren várják az online lehetőséget. Az év első felében általában 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés idén is vélhetően hasonló.

Új finanszírozási szabályok lépnek életbe az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében. Mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben, a halasztható beavatkozások elmaradása miatt, a kórházak jelentős bevételtől estek el, az egészségügyben dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Alapkezelő (NEAK) májustól az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásának mértékét átlagfinanszírozással határozza meg. A NEAK-kal szerződött egészségügyi szolgáltatók a veszélyhelyzetet megelőző időszak háromhavi finanszírozási díja átlagának megfelelő összeget kapnak majd.

A Wizz Air az elmúlt hetekben hat útvonalon repült Budapestről, május elejétől Athén, Barcelona, Berlin, Birmingham, Bázel, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London-Gatwick és London-Luton, Liverpool, Madrid, Marosvásárhely, Podgorica, Stockholm és Szarajevó válik elérhetővé a ferihegyi repülőtérről.

A Mobiliti tavaly ősszel megvásárolta az e-Mobit, így május 1-től már nemcsak az előbbi, hanem az utóbbi cég villanyautó töltőpontjainak használatáért is fizetni kell. A jelenleg nagyrészt még ingyenesen használható mintegy 336 darab e-Mobi töltőn péntektől ugyanannyit kell majd fizetni az áramért, mint a Mobiliti töltőkön. A Mobiliti és e-Mobi hazai töltőinek a száma megközelíti az ötszázat.

Forrás: napi.hu

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size