Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor Pusztazámor

Több mint 19 milliárd forint értékben vannak még régi kétezer és ötezer forintos bankjegyek a piacon, ezeket július végéig lehet becserélni a postákon vagy bankfiókokban. Később már csak a Magyar Nemzeti Bank ad helyettük újat.

Lejár az egyik régi bankjegyekre vonatkozó határidő. A 2017 márciusa előtt kibocsátott kétezer és ötezer forintos bankjegyeket ugyanis július végéig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban újakra, utána csak az MNB teszi meg ugyanezt 2037. július végéig.

Több millió 2000 és 5000 forintos bankjegy van még a "pénztárcákban"

A jegybank a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) kérdésére közölte:

  • a régi 2000 forintos bankjegyből még 3,9 millió darab,
  • a régi 5000 forintos bankjegyből pedig 2,3 millió darab nem érkezett vissza a jegybankba a 2017. július végi bevonás óta eltelt idő alatt.

Ez azt jelenti, hogy 19,3 milliárd forint értékben van még ilyen bankjegy a "piacon". Ez egy elméleti mennyiség, ugyanis az MNB-nek arról nincs pontos adata, hány darab bankjegy semmisült meg, veszett el örökre vagy maradt külföldieknél, akik nem foglalkoznak a visszaváltással.

Ha valaki július vége után talál rá régi kétezresre vagy ötezresre, akkor ezeket többféleképpen visszacserélheti a jegybank segítségével. Az egyik megoldás, hogy beviszi az MNB Budapest, V. kerület, Kiss Ernő utca 1. szám alatt található pénztárába, amelynek nyitvatartási ideje itt érhető el. A másik verzió, hogy a szóban forgó régi kétezreseket vagy ötezreseket az érintettek értéklevélben elküldik az MNB-nek. Ha a beküldött bankjegyek megfelelő állapotban vannak, azaz cserélhetőek, akkor az MNB postai úton vagy átutalással kifizeti az adott összeget

Mivel a 2014-ben indult bankjegycsere keretében az új forintbankjegyek eltérő időpontban jelentek meg, ezért a bevonási, a bankban és postán vagy az MNB-ben történő cserére vonatkozó határidők is különböznek.

  • A régi (2015 előtt kibocsátott) húszezreseket 2020. december 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2037 végéig.
  • A régi (2014 előtt kibocsátott) tízezreseket 2022. december 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2039 végéig.
  • A régi (2017 előtt kibocsátott) ezreseket 2021. október 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2038 október végéig.
  • A régi (2018 előtt kibocsátott) ötszázasokat 2022. október 31-ig lehet becserélni a postákon és bankfiókokban, a jegybankban pedig 2029 október végéig.

 

Forrás: napi.hu

 

Polgármesteri köszöntő

polgarmester

Szeretettel üdvözlöm a községünk iránt érdeklődő vendégeinket és a pusztazámori lakosokat!

Köszönöm, hogy érdeklődésükkel megtisztelik településünket.

Fogadják soraimat olyan szeretettel, mint ahogy mi pusztazámoriak fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket.

Bemutatkozó oldalainkat lapozgatva betekintést nyerhetnek Pusztazámor régmúltjába, jelenébe és jövőjébe, köszönhetően annak, hogy egyre többen munkálkodnak azért, hogy Zámor élete tartalmas legyen.

Pusztazámor értékét, szépségét nem csak a történelmi és építészeti különlegességek, mint például a 3 hektáros arborétum jellegű ősparkkal övezett Barcza kastély, a zámorhegyi remeteség és harangház jelentik, hanem az a természetes igény is benne foglaltatik, ahogyan a településvezetés és az itt lakók ápolják, ahogyan a jelen gondos kezei megbecsülik.

Érdemes elidőzni Zámoron. Nálunk a látogatót először a dombokkal ölelt táj szelíd hívogató szépsége fogja meg, majd az utcák és házak rendje, végül a védett kis völgykatlanban elhelyezkedő település nyugalma, csendje. Aki belekóstol ebbe a világba, bizonyosan visszatérő vendég lesz itt.

Pusztazámor valamennyi lakója nevében tisztelettel köszönti és szeretettel várja:

Pátrovics Benedek
polgármester

Országos hírek

2024.febr. 28 Sze
Március 15-i program a Bálnában

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén új helyszínen, [ ... ]

OrszágosBővebben
2022.szept. 14 Sze

Immár 27. alkalommal rendezik meg szeptember 29. és október 2. között a Millenárison a 27. Budapest [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.szept. 14 K

Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 12 H
Segítség a cukorbeteg gyerekeknek

Magyarországon 800 ezer diagnosztizált, a becslések szerint ténylegesen mintegy 1,2 millió cukorbeteg [ ... ]

OrszágosBővebben
2021.júl. 06 K
Nyáron is fontos, hogy adjunk vért!

„A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, [ ... ]

OrszágosBővebben
További helyi hírek

Keresés

Decrease font size Default font size Increase font size